8. aprill 1997 kell 22:00

Hiiumaa muust Eestist samm ees

1. aprillil tegid hiidlased nalja asemel ajalugu. Kui mõni aeg tagasi avati avalik Interneti-punkt (@-punkt) Tallinnas, siis järgmised kolm tulevad Hiiumaale, ja esimene neist avatigi möödunud teisipäeval Kärdla rahvaraamatukogus.

Ausalt öeldes pani mind alguses imestama, miks kõik kolm järgmist punkti nimelt Hiiumaale tulevad -- Tallinnast vaadates on kõik ju üks Eestimaa. Saare poolelt vaadates on aga muu Eesti, Tallinn ja Tartu, ning mulle tundub, et kohapeal käimine muutis veidi ka minu mõtteviisi -- nüüd jagan ma mitte-Tallinna muuks Eestiks ja Hiiumaaks.

Aga miks siis Hiiumaa? Põhjus on selles, et Hiiumaa @-punktid pole grupi entusiastide ettevõtmine ning maavanema ning valdade kohalviibimine avamisel sugugi mitte vormitäide. Hiiumaal käib juba mõnda aega suhtlus maa- ja vallavalitsuste vahel e-posti kaudu, selle aasta lõpuks planeeritakse kõik koolid varustada Interneti püsiühendusega -- ja neil on kindel ettekujutus sellest, kuhu nad tahavad jõuda ja miks seda vaja on. Saare areng on kogu saare asi ja nagu näha, on selle ühine ajamine üsna viljakas.

Peale hiidlaste elu edendamise on aga selline avatud suhtumisega paik kindlasti ka potentsiaalne konkurent Tallinnale (rääkimata muust Eestist).

On olemas Interneti püsiühendus, korralik telefonside ja GSM-levi -- järelikult on võimalik saarel viibides edukalt tööd teha ja kaugemal olles saarel asuvat äri juhtida.

Tegelikult kannataks sarnast teletöötamist harrastada ka mujal, kus näiteks valmistoodangu mandrile saatmise probleem ära jääks, vaja oleks vaid veidi tuge infrastruktuuri poolt, koolitust ja loomulikult ka kogemust.

Hiiumaa on kindlasti koht, kuhu maksab minna õppima, kuidas asjad peaksid olema -- sealt tagasi tulles tekkis mul vaid üks kahtlus: nimelt tuli kontrollida, ega järsku ka muu Eesti ei ole samale tasemele jõudnud ja mina lihtsalt ajast nii palju maha jäänud. Kahjuks mitte.

Üldiselt tekib Hiiumaal viibides tunne, nagu oleks välismaal. Aetakse «omakandi asja», mõeldakse, kuidas paremini konkurentsis püsida jne. Jutt täitsa nagu mõnes Taani asunduses, ainult et keel kohalikuvõitu. Ja nii nagu peagi Soome, Rootsi ja Norraga, on meil ka Hiiumaaga viisavabadus.

Hetkel kuum