1. mai 1997 kell 22:00

Linn ja ministeerium vahetavad hooneid

Maja Hariduse tänaval, kust Tallinna haigekassal tuleb kokkuleppe jõustumise korral välja kolida, haldab linna sotsiaal- ja tervishoiuamet, kes kasutab majast ühte korrust.

Kolmel korrusel asuv Tallinna haigekassa maksab kuus väga soodsat renti -- 20 kr/m². Rendileping kehtib aastani 2000 ja haigekassa direktriss Eve Karmo ei ole väljakolimisest huvitatud. Tema sõnul pakutakse haigekassale ruume Lembitu tänaval, kuid kolimisele eelnev remont maksab vähemalt 10 miljonit krooni ja see tuleb ravikindlustusmaksu arvel.

Kui haigekassa jääb senistesse ruumidesse, tuleks majja investeerida vaid 1,5 miljonit krooni akende vahetuseks, rääkis Karmo. Pealegi tähendab ümberkolimine vähemalt kuuajalist seisakut Eesti suurima haigekassa töös, lisas ta.

Sotsiaalministeeriumi kantsler Jaan Rüütmann märkis, et pooldab Tallinna haigekassa ümberkolimist Hariduse tänava majast Lembitu tänavale, kus nagunii asub keskhaigekassa. «Oleme linnaga arutanud, et viime järgmise aasta jooksul asutused kokku ja vabastame linna pinnad,» lisas ta.

Sotsiaalkindlustusamet ja tema allrentnik keskhaigekassa rendivad praegu maja Lembitu tänaval, mis kuulub munitsipaalomanduses olevale Tallinna keskhaiglale. Rendileping nägi ette 3,3 miljoni krooni suurust ettemaksu, mida sotsiaalkindlustusamet pole suutnud tasuda. Linn annaks Lembitu tänava maja riigile ega nõuaks ka enam 3,3 miljonit krooni.

Samal ajal kustutab sotsiaalministeerium Tallinna linnale kuuluva diagnostikakeskuse hoone ehitamisel haigekassalt võetud 9,5 miljoni kroonise laenu, mida diagnostikakeskus pole paari aasta jooksul samuti suutnud tagasi maksta.

Peale selle kolib sotsiaalministeerium välja Pühavaimu 3 ja Suur-Karja 4 rendipindadel olevad allasutused ja jätab need pinnad linnale.

Prantsuse lütseumis õppivate laste vanematele on kooli juhid viimasel ajal rääkinud, et peatselt saab lütseum peale Hariduse tänava 7. keskkooli maja endale ka maja, kus praegu asub veel Tallinna haigekassa.

Lütseumi õppeala juhataja Maaja Kallast sõnas, et koolil oleks tarvis küll veel ühte hoonet. Täiskoormusega töötades on koolis ligi 1000 õpilast ja ühte majja ühes vahetuses ära ei mahu, rääkis ta.

Linna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima teatas, et maja koolile andmine neid ei rõõmusta, siis peab ka nende asutus välja kolima. Pole ju võimalik teha tööd ühel korrusel, kui ülejäänud kolmel korrusel kilkavad lapsed, tõdes Keldrima.

Tallinna kesklinna haridusosakonna juhataja Ain Saaret sõnas aga, et haridusosakond on uuest koolist huvitatud, pealegi on maja 1938. aastal koolimajaks ehitatud ja selles oli kuni 1961. aastani kool. Samas nõuaks ruumide ettevalmistamine õppetööks ja möbleerimine mitu miljonit krooni, mida haridusosakonnal on raske leida, rääkis ta.

Hetkel kuum