4. mai 1997 kell 22:00

Iraan on maailma juhtiv nisuimportöör

Iraan on suurte nisuostudega tõusnud maailma juhtivaks nisuimportööriks, viies hämmeldusse teraviljaturu analüütikud.

Londonis asuv rahvusvaheline teraviljanõukogu prognoosis, et Iraan impordib 30. juuniks 6,6 miljonit tonni nisu, edestades suuri importööre Egiptust ja Jaapanit.

IGC ei märgi, miks Iraani eksport on kasvanud üle kahe korra, kuid analüütikud arvavad, et osa nisust veetakse välja teistesse Aasia riikidesse, eeldatavalt Afganistani. Iraan subsideerib oma elanikkonnale müüdavat nisu, mis on kaasa toonud tarbimise kasvu.

Iraanile on nisu müünud Austraalia, Kanada ja Euroopa Liit. Iraani nisuostud ähvardavad rikkuda tasakaalu maailma teraviljaturul.

IGC prognoosis, et nisutootmine langeb tänavu 578 miljoni tonnini möödunud aasta 580 miljonilt tonnilt. Lõplikke saaginumbreid on raske prognoosida, sest USA põlde on laastanud külmad ja üleujutused, Euroopa Liit aga kannatas pikaajalise põua käes. REUTER-BNS

Hetkel kuum