20. mai 1997 kell 22:00

Intressitulust

Sain möödunud aastal tulu ühes töökohas töötamisel, abikaasa samuti. Tulumaks peeti mõlema töökohas kinni. Kahe peale kolmelt pangakontolt lisandusid veel intressid: kümme krooni, kroon ja 10 senti ning 86 senti, kui ma õigesti mäletan. Kokku seega üksteist krooni ja 96 senti intressitulu, millelt pank oli seaduse järgi 10% tulumaksu juba kinni pidanud.

Seega olid meie kui maksumaksjate kohustused riigi ees täidetud. Nii püüdsin ka maksuametis selgitada ning minust saadi ka aru, kuid deklaratsioon tuli siiski täita.

Ausalt öeldes oli mul neid sente kohusetundlikult kirja pannes küll selline tunne, et vaenlast tuleb lüüa tema enda relvaga. Las maksuametnikud (nothing personal, mõistagi) raiskavad pealegi oma aega ja näevad vaeva nende kokkuarvamisega, kui nad nii jabura seaduse on soovinud vastu võtta.

Tuleb aga välja, et tegelikult oli sellise mõttetuse lõpetamine juba korra riigikogus arutusel olnud. Jutt on ühest offshore-temaatika varju jäänud punktist tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõus, mis eelmise aasta lõpul päevakorrast välja hääletati, kuid nüüd on uuesti parlamenti jõudnud.

Eelnõu kohaselt ei kuulu tulu hulka ka residendist krediidiasutuse poolt residendist füüsilistele isikutele makstavad intressid, millelt on tulumaks kinni peetud. See tähendab, et inimesed, kes on saanud aasta jooksul tulu ühest töökohast ja lisaks sellele veel krediidiasutuselt intresse, ei pea samuti tuludeklaratsiooni esitama. Maksumaksjad, kelle aega ja jalavaeva ettepaneku jõustumise korral kokku hoitakse, on Eestis tõenäoliselt kümneid tuhandeid.

Ametnikele tuleb nimetatud muudatusettepaneku tegemise eest kindlasti au anda. Veel mõttekam oleks minu arvates aga intressidelt makstav 10protsendine tulumaks üldse ära kaotada.

Hetkel kuum