• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Intressitulust

  Sain möödunud aastal tulu ühes töökohas töötamisel, abikaasa samuti. Tulumaks peeti mõlema töökohas kinni. Kahe peale kolmelt pangakontolt lisandusid veel intressid: kümme krooni, kroon ja 10 senti ning 86 senti, kui ma õigesti mäletan. Kokku seega üksteist krooni ja 96 senti intressitulu, millelt pank oli seaduse järgi 10% tulumaksu juba kinni pidanud.
  Seega olid meie kui maksumaksjate kohustused riigi ees täidetud. Nii püüdsin ka maksuametis selgitada ning minust saadi ka aru, kuid deklaratsioon tuli siiski täita.
  Ausalt öeldes oli mul neid sente kohusetundlikult kirja pannes küll selline tunne, et vaenlast tuleb lüüa tema enda relvaga. Las maksuametnikud (nothing personal, mõistagi) raiskavad pealegi oma aega ja näevad vaeva nende kokkuarvamisega, kui nad nii jabura seaduse on soovinud vastu võtta.
  Tuleb aga välja, et tegelikult oli sellise mõttetuse lõpetamine juba korra riigikogus arutusel olnud. Jutt on ühest offshore-temaatika varju jäänud punktist tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõus, mis eelmise aasta lõpul päevakorrast välja hääletati, kuid nüüd on uuesti parlamenti jõudnud.
  Eelnõu kohaselt ei kuulu tulu hulka ka residendist krediidiasutuse poolt residendist füüsilistele isikutele makstavad intressid, millelt on tulumaks kinni peetud. See tähendab, et inimesed, kes on saanud aasta jooksul tulu ühest töökohast ja lisaks sellele veel krediidiasutuselt intresse, ei pea samuti tuludeklaratsiooni esitama. Maksumaksjad, kelle aega ja jalavaeva ettepaneku jõustumise korral kokku hoitakse, on Eestis tõenäoliselt kümneid tuhandeid.
  Ametnikele tuleb nimetatud muudatusettepaneku tegemise eest kindlasti au anda. Veel mõttekam oleks minu arvates aga intressidelt makstav 10protsendine tulumaks üldse ära kaotada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hannes Ojangu: digitaliseerimine ja rohepööre – tulevikutrendid vajavad lahtimõtestamist
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Millist lennuaktsiat osta? Minu portfellis olev lennufirma on sihikindlalt läbi kriisi vuhisenud
Pandeemiakriis lennunduses näitas selgelt kätte, millised firmad ja ärimudelid on elujõulised ja jätkusuutlikud ning millised mitte. Kes on, need tulevad kriisist välja kõigi tulede põledes ja lippude lehvides, valmis hõivama palju suuremat turuosa. Õnneks on Ryanair minu portfellis üks selline.
Pandeemiakriis lennunduses näitas selgelt kätte, millised firmad ja ärimudelid on elujõulised ja jätkusuutlikud ning millised mitte. Kes on, need tulevad kriisist välja kõigi tulede põledes ja lippude lehvides, valmis hõivama palju suuremat turuosa. Õnneks on Ryanair minu portfellis üks selline.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ülevaade Eesti kinnisvara- ja ehitustehnoloogia idufirmadest
Riikliku programmi Startup Estonia andmebaasis oli septembri teises pooles 35 kinnisvara- ja ehitustehnoloogia idufirmat. Suurimat käivet ja enim tööjõumakse maksab neist ettevõte, mis arendab tehisintellekti tarkvara preemiumklassi ärikinnisvarale. Sealjuures lisandus mullu tabelisse viis ja tänavu on lisandunud vaid üks uus firma.
Riikliku programmi Startup Estonia andmebaasis oli septembri teises pooles 35 kinnisvara- ja ehitustehnoloogia idufirmat. Suurimat käivet ja enim tööjõumakse maksab neist ettevõte, mis arendab tehisintellekti tarkvara preemiumklassi ärikinnisvarale. Sealjuures lisandus mullu tabelisse viis ja tänavu on lisandunud vaid üks uus firma.