5. juuni 1997 kell 22:00

Eesti Energia suurendab kasumit

Kasumi kasv toimus Lehtse sõnul tänu headele lepingutele elektri eksportimisel Venemaale ja Lätisse ning tütarfirma Energiamüük heale tööle lootusetute võlgade kättesaamisel. 1995. aastal oli Eesti Energia kasum 16 miljonit krooni ja netokäive 2,29 miljardit krooni.

«Kasum on korralik, ehkki kui võrrelda seda meie käibega, siis ei ole ta eriti suur,» tunnistas Lehtse. Viiendik kasumist läheb riigile omanikutuluna, ülejäänu kulutatakse investeeringuteks. «Meie palve, mida toetas ka ettevõtte haldusnõukogu, oli see, et valitsus võimaldaks ka kogutud omanikutulu kulutada Eesti Energia investeeringuteks,» ütles Lehtse.

Eelmisel aastal investeeris Eesti Energia 249 miljonit krooni, millest 64 miljonit krooni läks elektrijaamade ja 165 miljonit krooni elektrivõrkude parendamiseks.

Lehtse sõnul oleks Eesti Energial vaja investeerida kokku umbes miljard krooni aastas. Sellisel juhul oleks tagatud kogu elektrisüsteemi normaalne saneerimine, väitis ta.

Eelmise aasta energiatarbimisest rääkides ütles Energiamüügi juht Väino Milt, et tarbimine kasvas eelmisel aastal võrreldes 1995. aastaga 6,6 protsenti, mis on üsna hea näitaja. Samas ütles ta, et suurtarbijate tarbitav elektrienergia maht kasvas ainult 0,3 protsenti.

Selle aasta esimese nelja kuuga on suurtarbijaid tarbinud koguni 8,3% energiat vähem, lisas Milt. «See näitab, et meie tööstusega ei ole asjad korras,» lausus ta.

Eesti Energia erastamise kohta ütles Uudo-Rein Lehtse, et ilmselt järgmise kuu alguses saab koostöös Ameerika kompaniiga NRG Energy valmis kahte suurt elektrijaama, Balti elektrijaama ja Eesti elektrijaama puudutav äriplaan. «Ma leian, et me ei tohiks vastu võtta otsuseid Eesti Energia erastamise kohta enne, kui on olemas energiaseadus ja ameeriklastega äriplaani osas otsused vastu võetud,» lausus Lehtse.

Hetkel kuum