• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mida tuleks teha firmale hea maine kindlustamiseks?

  See hakkab peale firma sisekliimast -- alates töötajate valikust, nende koolitusest, motiveeritusest jne. Kui seespool on asjad normis, saab seda väljapoolegi näidata. Ilmselt paistab see ka ise välja, eriti nii väikeses linnas nagu Pärnu -- kõik tunnevad üksteist ja suhtlevad omavahel.
  Mainet kujundab ka asjaajamise korrektsus: kirjadele ja kõnedele vastamine jms. Sinna hulka käib samuti PR-firmade kasutamine või ise selle töö tegemine.
  See, kui palju Eesti ettevõtted oma maine kujundamisele mõtlevad, sõltub ettevõtte suurusest, paiknemisest ja konkurentsi tugevusest valdkonnas.
  Kui hotell kliendi kaotab, on teda tagasi võita väga raske, kui mitte võimatu. Mainet saab kindlasti taastada, aga see võtab aega ja nõuab kulutusi. Sel puhul on kindlasti kasulik kasutada PR-firmat, kes näitab põhjusi, millest kõik alguse sai. Kui süü on konkreetsetes persoonides, võib nende vahetus asja parandada.
  Esiteks käib hea maine alla firma toote või teenuse kvaliteet. Märkimata ei saa jätta ka selliseid kõrvaltegureid nagu PR või reklaam, samuti spetsiaalset maine kujundamist.
  Mõnikord suudetakse ka kehva kvaliteediga toote või teenuse ümber hea maine luua. Samas -- kui kvaliteetsel tootel pole taga head reklaami või maine kujundamist, võib see varju jääda.
  Pikas perspektiivis on edu muidugi siis, kui mõlemad -- nii kvaliteetne toode kui ka piisav reklaam sellele -- on optimaalselt esindatud.
  Sealjuures peab toode või teenus olema turukõlbulik, sest kui keegi seda ei vaja, ei teki tulemust.
  Ärieetika üldpõhimõtetest kinnipidamine toetab head mainet ja aitab seda hoida.
  Hea maine haavamine on tunduvalt lihtsam kui selle saavutamine. Öeldakse, et positiivse emotsiooniga kaasnevast teenusest räägitakse edasi kolmele, halva emotsiooniga aga üheksale inimesele.
  Hea mainega käivad kindlasti kaasas head äritavad -- et kohustused klientide, partenerite ja riigi ees oleksid täidetud. Meie ühiskonna probleem on eelkõige igasugused võlgnevused ning omavahel sõdimine ja konkurentide mustamine. Ilmselt arvatakse, et nii on võimalik oma turuosa suurendada, tegelikult kahjustab see pigem mustaja mainet.
  Ilmekas näide on hiljutine pankade nägelemine, kus Tallinna Pank ja Ühispank avalikkuse ees arveid klaarisid. Tegelikult täiesti kohatu lugu. Kuna nad on avalikkusele suunatud ettevõtted ja börsiettevõtted, siis kajastus see ka börsil. Vaevalt, et see klientuuri mõjutas -- ega inimesed ei hakanud pangast kohe raha välja võtma. Pika protsessina võib selline asi aga mõjutada ka kliendi arvamust.
  Avalikkusele suunatud firmadel on maine kujundamist vaja teenuse või toote müügi edendamiseks. Kindlale klientuurile orienteeritud ettevõtete puhul on tähtsam suust suhu leviv info.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.