16. juuni 1997 kell 22:00

Pilgud suunatud Amsterdami

Valuutaturgude pilgud olid eile ja on täna suunatud Amsterdamile -- Euroopa Liidu liidrite tippkohtumisele, kus on oodata Maastrichti lepingu reformitud variandi vastuvõtmist. Kui nn stabiilsuspakt võetakse vastu, interpreteerivad turud seda sündmust usalduse puudumist marga ja tulevase euro suhtes (viimane saab järelikult olema laiapõhjaline ja suhteliselt nõrk valuuta), Prantsuse ja ?veitsi frank ja dollar muutuvad samal ajal atraktiivsemaks valuutaks. Tippkohtumise eel tõusiski dollar enne Euroopa turgude avamist korraks 13,91 kroonini. Pärastlõunal toimus USD langus, sest uudisteagentuuride andmetel olid kõik riigid nõus nn stabiilsuspakti uuendustega, mis muudavad tööhõivepoliitika senisest rangemaks. Eile õhtul oli dollari kurss langenud juba 1,729 DEMi e 13,83 kroonini.Amsterdami sündmus võib varjutada isegi täna avaldatava USA maikuu tarbijahinnaindeksi. Reedene tootjahinnaindeks langes 0,3%, mis tähendab mõõdukat inflatsiooni kasvu, mis omakorda suurendab tõenäolisust, et USA Föderaalreservid ei tõsta juulis toimuval istungil intressimäära.

Surve all on ka dollari kurss jeeni suhtes. Täna avaldatav maikuu Jaapani väliskaubandusülejääk tõotab tulla suurem, neljapäevased USA andmed näitavad ilmselt aga vastupidist, st süvenevat defitsiiti.

Soome marga ja Rootsi krooni kursid olid eile õhtul vastavalt 2,68 ja 1,78 krooni.

Hansapanga aktsia tõusis Helsingis 2,00 marga võrra 54,40 margani (145,52 kr). Omanikku vahetas 11 400 aktsiat. Ühispanga aktsia jäi 20,00 marga tasemele.

Hetkel kuum