• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööstusriikide kapital Ida-Euroopas

  Tööstusriikide uute laenude maht Ida-Euroopale, Aasiale, Aafrikale, Ladina-Ameerikale ja Lähis-Idale kasvas möödunud aasta teisel poolel rekordilise 77,8 miljardi dollarini, kusjuures tagasimaksmata laenude kogumaht kerkis möödunud aasta lõpuks 993,1 miljardi dollarini.
  «Piisav likviidsus ja aeglustuv või nõrk nõudlus finantside järele tööstusriikides soodustasid jätkuvalt kapitali väljavoolu nendesse riikidesse,» teatas BIS on poolaastaaruandes.
  BIS märkis, et pankade aktiivsust uutel turgudel ei mõjutanud oluliselt sealsete väärtpaberiturgude kasvav populaarsus, pinged mõne riigi pangandussüsteemis, suured jooksevkontodefitsiidid ja püüded piirata sõltuvust heitlikust lühiajalisest kapitalist.
  Pangalaenude voolu uutele turgudele võimendas ka niinimetatud tequila-efekti kadumine. Tequila-efektiks nimetati ?okki, mis tabas finantsringkondi pärast Mehhiko 1994. aasta finantskriisi.
  BIS käsitles aruandes maailma kümne juhtiva tööstusriigi G10 pankade laene ning Austria, Taani, Soome, Iirimaa, Luksemburgi, Norra ja Hispaania pankade näitajaid. G10sse kuuluvad Ameerika Ühendriigid, Jaapan, Kanada, Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Itaalia, Belgia, Holland, Rootsi ja 11. liikmena ?veits.
  Laenude maht Aasia riikidele kasvas 31,3 miljardi dollari võrra. Kõige aktiivsemad olid Korea laenuvõtjad, järgnesid Indoneesia, Hiina, Filipiinid ja Malaisia. Tai laenuvõtmised vähenesid.
  Ida-Euroopa range monetaarpoliitika ja vähenenud inflatsiooniline surve tõid kaasa rekordilise 13 miljardi dollarilise krediitide sissevoolu.
  Kõige rohkem oli laenuaktiivsuse tõusu märgata Venemaal, kuhu laenati 5,6 miljardit dollarit. Ungari laenas 3,4 miljardit dollarit.
  Venemaal läks laenuraha peamiselt avalikku sektorisse, sest range monetaarpoliitika ja piiratud valuutakursikõikumised suurendasid huvi riigi võlakirjade vastu.
  Euroopa pangad olid taas kõige agaramad rahvusvahelised laenuandjad ning 54 protsenti 993,1 miljardi dollarilisest kogunõudest langeb Euroopa pankade arvele.
  Jaapani pankade osatähtsus on 17 ja Põhja-Ameerika pankade osatähtsus 15 protsenti.
  Euroopa pangad on tavapäraselt olnud domineerivad Ida-Euroopas, nende juhtpositsioon Aasias on kujunenud välja hiljuti.
  Möödunud aasta lõpu seisuga langes 42 protsenti Aasia laenudest Euroopa pankade arvele. Jaapani osa-tähtsus oli 32 protsenti.
  Põhja-Ameerika pangad suurendasid oma laenupositsiooni mitte ainult nende jaoks traditsioonilisel Ladina-Ameerika turul, vaid ka Ida-Euroopas, peamiselt Venemaal. REUTER-BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Irja Lutsari kogemus - kuidas juhtida, kui sulle soovitakse surma?
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.