Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Notarite vastutus kasvab

  «Järjest rohkem dokumente tuleb notariaalselt tõestada,» kommenteeris Reet Teder seaduseelnõu. Kui äriseadustik näeb praegu ette, et notariaalselt tuleb tõestada äriühingute asutamislepingud, siis uue eelnõu kohaselt tuleks samamoodi talitada ka põhikirjaga.
  Mittetulundusühingute asutamislepingud ja sellega kinnitatud põhikiri ei vajanud seni notariaalset tõestust. Pärast seadusemuudatust peaks need olema samuti notariaalselt tõestatud ja neile peavad olema allkirja andnud kõik asutajad, rääkis Teder.
  Uus kord näeb ette, et kui ühingu juhatuse liikmete seas toimuvad muutused, tuleb esitada registrile juhatuse liikme notariaalselt tõestatud allkirjanäidised. Senikaua piisab juhatuse esimehe allkirja tõestusest, kui juhatuse esimees on volitatud isik.
  Justiitsministeeriumi asekantsler Priidu Pärna selgitas, et tegemist on põhimõtteliste täpsustustega. «Meil tekkisid notaritega arusaamatused seaduse tõlgendamise osas,» lausus ta. «Mõeldud oli, et koos asutamislepinguga tõendavad notarid ka põhikirja, aga praktika näitab, et muude dokumentide õigsuse eest notarid vastutust võtta ei taha.»
  Reet Tederi sõnul muudetakse eelnõuga ka üht äriseadustiku paragrahvi, mis teeb seadustiku tema väitel oluliselt mõistlikumaks. Praegu näeb äriseadustik ette, et ettevõtte või tema osa omandiõiguse üleminekul lähevad valduse saajale üle ka kõik ettevõtte või selle osaga seotud kohustused. «Praktikas tähendas see, et kui keegi ostis mingi ettevõtte tööpingid või seadmed, võidi talle kaela määrida ka tasumata elektriarved,» tõi Teder näite.
  Muudatus täpsustab Tederi sõnul äriseadustikku ja näiteks seadmete müügi puhul ei saa nende ostjale enam muid kohustusi kaela määrida. «Senise sõnastuse vastu vaidles kaubandus-tööstuskoda äriseadustiku vastuvõtmisest alates, seetõttu on ääretult hea meel näha, et asi on natuke mõistlikumaks läinud,» lisas Teder.
  Justiitsministeerium kavandab Tederi sõnul ka olulisi muudatusi raamatupidamise seaduses. Raamatupidamistoimkonna juhendite alusel ei saa enam ettevõtte põhivara niisama lihtsalt ümber hinnata ja kaotatakse ära ümberhindluse reservi konto, seletas Teder.
  See tähendab, et kui ettevõtjal on millegipärast vaja oma vara ümber hinnata, siis see maksustatakse, lisas Teder. Näiteks kui 200 000 krooniga arvel olev hoone hinnatakse ümber kolmele miljonile, tuleb vahesumma pealt tulumaksu maksta.
  Tederi sõnul on kaubandus-tööstuskoja seisukohad nende paranduste suhtes veel välja töötamata.
  Seaduseelnõude valitsusele esitamise tähtaeg sõltub Priidu Pärna sõnul sellest, millised on kooskõlastusringilt saadavad vastsed.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Omniva avas tuleviku postkontori
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.