21. august 1997 kell 22:00

Buba ei muutnud intressimäärasid

Eilse päeva põhisündmus valuutaturgudel oli kahtlemata Saksamaa liidupanga otsus jätta intressimäärad muutmata. Turgusid kaua pinges hoidnud otsuse teatavaks saamine vallandas kasumivõtmise, viies dollari kursi pärastlõunastel Euroopa turgudel tunduvalt allapoole.

Diilerite sõnul käitus turg vastavalt tüüpilisele liikumismallile -- «osta kuulujutu peale ja müü fakti peale». Ennelõunal 1,856 marga tasemel liikunud dollar hakkas pärast otsuse teatavaks saamist kiiresti langema ja oli kella 17.30 Eesti aja järgi 1,846 marga tasemel.

Kuigi Buba jättis eile intressimäärad muutmata, ei andnud ta kommentaare repomäärade võimaliku muutmise kohta, jättes endale õiguse teatada uued repomäärad alles oksjonipäeval. Diilerite sõnul jättis keskpank endale sellega võimaluse repomäära tihedamini tõsta. Repomäära määravad oksjonid toimuvad igal teisipäeval ja diilerite sõnul muudab olukord, kus intressimäär võib iga nädal muutuda, turu palju volatiilsemaks.

Saksa majandusuuringute instituudi IFO ennustuste kohaselt tõstab Bundesbank tähtsamaid intressimäärasid 1998. aasta alguses umbes 50 baaspunkti võrra.

Nii Soome mark kui Rootsi kroon liikusid eile dollari vastu sarnaselt Saksa margaga. Hommikupoole maksis dollar Euroopa turgudel 5,535 FIMi ja 8,07 SEKi. Pärast Buba otsuse teatavakssaamist kukkusid kursid 5,508 FIM/USD-le ja 8,02 SEK/USD-le.

Moskva pankadevahelisel valuutaturul fikseeriti rubla/ dollari kursiks eile 5825 RUR/USD, mis on 10 rubla rohkem kui üleeile.

Hetkel kuum