• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Poolas on valitsuskriis

  Poola on viimase 12 kuu jooksul importinud enam kui kolm miljonit tonni teravilja, mistõttu viljavarud on suured ja talunikel raske sel aastal oma vilja müüa.
  Umbusaldusavaldusel on järgmisel nädalal vähe lootust parlamendis läbiminekuks, pealegi on president Aleksander Kwasniewski teatanud, et isegi kui parlament peaks valitsuse vastu hääletama, ei kavatse ta peaministri tagasiastumisavaldust enne 21. parlamendivalimisi vastu võtta.
  Cimoszewicz on nimetanud avalikus kirjas talurahvapartei umbusaldusavaldust puht valimistrikiks. Ta pidas talurahvapartei sammu vastutustundetuks, kuna see tehti ajal, mil Poola valmistab ette põllumajandusreformi ja läbirääkimisi Euroopa Liiduga.
  Ekskommunistlikku demokraatlikku vasakliitu (SLD) juhtiva Cimoszewiczi terav toon näitab, et pärast valimisi ei soovi ta enam PSLi liitlaseks, vaid tahab koalitsiooni minna Solidaarsusest välja kasvanud vabadusliiduga (UW), mida juhib endine rahandusminister Leszek Balcerowicz. Eelküsitluste põhjal toetab SLDd ja UWd 20% ja PSLi 10% küsitletutest.
  Pärast mitmeaastast suurt majanduskasvu tabas Poolat suvel majanduskriis. Põhiprobleemiks oli maksebilansi puudujääk, mis moodustas sisemajanduse kogutoodangust (SKT) 5%. Kriisi on süvendanud veelgi hiljutine üleujutus, mis läheb ligikaudselt maksma kuni 72 miljardit Eesti krooni ehk 4% SKTst ja aeglustab SKT aastast kasvu 0,7%.
  Juuli keskel oli Poola keskpank sunnitud zloti kursi vabaks laskma, mille järel see langes päevaga 5 protsenti. Diskontomäär tõusis 2,5 protsenti ja küündis 24,5 protsendini.
  Näis juba, et Poolas puhkeb samasugune kriis nagu enne seda T?ehhis, kuid viimastel kuudel on olukord siiski stabiliseerunud.
  Poola zloti igakuine üheprotsendiline devalveerimine on toiminud paremini kui T?ehhi krooni varasem püsikurss, samuti on sealsed struktuurireformid olnud T?ehhi omadest palju edukamad, mis on tunduvalt suurendanud tootlikkust.
  Saksa Deutsche Bank soovitab praegu osta Poola riigiobligatsioone. Nende intress on 22% ja kuna inflatsioonimääraks arvestatakse 10 protsenti, siis on reaaltulu 12 protsenti. REUTER-FT-DI-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Euroopa aktsiaturud taastuvad eelmise nädala järsust langusest Baltikumis langus
Euroopa aktsiaturud on täna eelmise nädala järsust langusest taastunud, sest omikrontüvega seotud hirmud on taandunud, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna eelmise nädala järsust langusest taastunud, sest omikrontüvega seotud hirmud on taandunud, vahendab Reuters.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Uut koroonatüvi leidub 38 riigis
Koroonaviiruse uus tüvi Omikron on reedese seisuga tuvastatud 38 riigis, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).
Koroonaviiruse uus tüvi Omikron on reedese seisuga tuvastatud 38 riigis, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).