• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suure tõusu suvi sumbub skandaalidesse

  Eelmise nädala Tallinna börsi «elustas» järjekordne insider-skandaal, taas seotud Ühispangaga. Selle skandaali varju jäi isegi jätkuvalt kiire hinnatõus väljaspool pangasektorit, mis oli sedavõrd tugev, et langejate sektoris tuli üks koht tühjaks jätta -- sinna polnud kedagi panna. Sündis ka uus käiberekord -- reedel kaubeldi börsil enam kui 300 miljoni eest, mis on juba võrreldav näiteks Praha börsiga.
  Pada sõimab katelt, potikesed vahivad pealt
  Pangasektor jätkas tõusu ka sel nädalal ning sektori indeks tõusis 9%. Seega on tõus juuni algusest juba ligi 115%. Samas tundub pangasektor üha enam ja enam mõttetult riskantse investeeringuna, kui mõelda selle aasta jooksul ajakirjandusest läbi käinud skandaalidele. Loetleme: Ühispanga ja PEPi liitumine, möödunudnädalane Ühispanga uue kasumiprognoosi lugu ning Forekspanga Vene arvete lugu, pankade komme tütar/sidus/offshore-firmade kaudu omaenese aktsiaid osta, hoolimata äriseadustikus selgelt sõnastatud keelust (see tegevus pole ju sugugi omane vaid Ühispangale!).
  Kõik see näitab, et ka kohaliku börsiideoloogia alusepanijatel on tõsiseid probleeme kas info avalikustamise põhimõtete mõistmise, puuduva südametunnistuse või isikliku julgusega. Paraku, kuni ise valesti käitume, pole võimalik paremat nõuda ka teistelt. Tagajärjeks on aga börsi ja sellel osalejate maine devalveerumine.
  Jõulisema reaktsiooni ja arvestatavate tulemuste puudumisel «börsiisade» tegevuse suhtes riigi ja börsi enese poolt on targem oma raha edaspidi kasiinosse viia, kus vähemalt keegi ei proovi väita, et teie võiduvõimalused on samasugused kui koha omanikul.
  Väljaspool pangasektorit tehti sel nädalal tõsiseid tegusid. Enam kui 10% tõusid 8 aktsiat, 6 aktsial oli tõus väiksem või puudus. Langejaid polnud. Mõnede analüütikute arvates on suurem tõus selles vallas nüüd möödas, kuna hinnad on tõusnud mõistlikkuse piirideni. Suvest teame aga, et see viimane on üsna veniv mõiste ja võimalik, et mõningast tõusuruumi siiski veel leitakse. Käibed olid siiski ülemöödunud nädalaga võrreldes väikesed ning ilmselt on buum lõppemas. Juuli algusest alates on positiivne meeleolu märgatavalt tõstnud algul suurte pankade hindu, seejärel väiksemate pankade omi, nüüd on ära proovitud ka tööstus-teenindus ja Unibanka näol välisfirmad. Huvitav, mis juhtub järgmiseks. Kas tõesti rahuneb maha?
  Hinnatõus laienes ka vabaturule. Eelmistel nädalatel tugevalt langenud külmhoone, Estiko ja Viru Rand olid seekord suurtõusjate seas (kõik enam kui 20%). Käibed olid vabaturu kohta üsna head, ent jäid alla börsinimekirjade suurematele tõusjatele.
  Tõsist käivet näitasid taas EVP ja Rakvere lihakombinaat, mille hinnad on aga juba küllalt kõrgel tasemel. Ainsaks langevaks aktsiaks kogu börsisüsteemis oli Kalev, mille käive on kahanenud pea olematuks.
  Järelevalvet puudutavaid uudiseid oli möödunud nädalal ka.
  Esiteks nimetas Mart Opmann lõpuks ometi väärtpaberiinspektsiooni peadirektori. Selle nädala algu--ses on aga uus peadirektor juba jõudnud hiilata avaldusega, et Ühispanga tehingute uurimisele erilist tähtsust ei omistata. Nii polegi ma veendunud, et ülalmainitud uudis just heade hulka kuulub.
  Teine uudis rääkis börsi noteerimisnõuete karmista--misest ning kuulub seega igati heade kilda. Riiklikule totrusele on tugev börs ainsaks alternatiiviks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.