• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Saksa rahvas ja liidrid Kohli euro vastu

  Helmut Kohlil ei ole kerge. Alles äsja suutis ta vaevaga valitsevate erakondade kristlik-demokraatliku liidu (KDL) ja kristlik-sotsiaalse liidu (KSL) strateegilisel nõupidamisel maandada pinged, mille olid tekitanud spekulatsioonid, et Saksa valitsuse koosseis vajab muutmist. Nüüd seisab ta silmitsi kasvava vastuseisuga oma ambitsioonikale Euroopa rahaliidu plaanile.
  Kantsler Kohli jaoks on EMU eelkõige poliitiline eesmärk -- liikuda integreerunud Euroopa suunas, kus Saksamaad ümbritseksid sõbralikud naabrid. Seda seisukohta jagab muuseas ka opositsiooni liider sotsiaaldemokraat Oskar Lafontaine, kes samuti toetab ühisrahale üleminekut.
  Rahaliidu loomine määrati kindlaks 1992. a Maastrichti lepingus, kus öeldakse, et see algab 1999. aasta jaanuaris. EMUsse pääsemise üks peamine nõue on, et riigi eelarvepuudujääk ei tohi ületada 3% sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Sealt saavadki alguse Kohli probleemid, sest valitseb ebakindlus, kas Saksamaa jt riigid suudavad selle nõude korrektselt täita. KDL-KSLi ühisnõupidamise lõppedes kinnitati: Saksamaa eelarvedefitsiit tuleb 2,9% SKTst ning rahaliit algab 1999. a kõigi stabiilsuskriteeriumide alusel.
  Kuid vaevalt sai nõupidamine lõppeda, kui Saksa poliitilised liidrid alustasid kriitikaga. Saksimaa peaminister Kurt Biedenkopf (KDL) esitas avalikult üleskutse, et ELi liikmesriigid peaksid valuutade fikseeritud vahetuskurssi hoidma viis aastat, enne kui nad ühisrahale üle lähevad. EMU automaatse kehtestamise vastu astus välja ka Baieri liidumaa peaminister Edmund Stoiber (KSL).
  Kahe nii kaaluka poliitiku avaldused näitavad, et Saksa valitsuse finantspoliitikat ei usaldata, kuna see on lasknud 1996. a peale kasvada eelarvedefitsiidi üle 3% SKTst. Nii Stoiber kui Biedenkopf teavad, et umbes kaks kolmandikku sakslastest on Saksa marga euroga asendamise vastu, sest nad ei usu, et sellest tuleb inflatsioonivaba tugev valuuta.
  EMU edasilükkamise pooldajate seas on veel Hamburgi linnapea Henning Voscherau (SDP) ja Alam-Saksimaa peaminister Gerhard Schröder (SDP), kellel on head võimalused võita Kohli järgmistel valimistel, ning ökonomistid, kelle hulgas on ka valitsuse majandusnõunike kogu esimees Herbert Hax.
  Euroopa ei ole rahaliiduks valmis ning üleminek ühisrahale võib põhjustada tõsiseid majanduslikke ja poliitilisi probleeme, hoiatab Nobeli majandusauhinna laureaat Milton Friedman nädalalehes Die Zeit.
  Friedmani arvates on Euroopa täielik vastand Ameerika Ühendriikidele, kus on ühine keel ja kultuur ning paindlik tööjõu- ja kapitaliturg, mis on ühisraha eeldus.
  Euroopa tööstus ja tööturg on rangemalt reguleeritud kui Ühendriikides ning palgad, hinnad ja tööjõud ei ole nii paindlikud.
  Friedman pälvis Nobeli majandusauhinna 1976. aastal. FT-REUTER-BNS-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Irja Lutsari kogemus - kuidas juhtida, kui sulle soovitakse surma?
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.