• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Saksa rahvas ja liidrid Kohli euro vastu

  Helmut Kohlil ei ole kerge. Alles äsja suutis ta vaevaga valitsevate erakondade kristlik-demokraatliku liidu (KDL) ja kristlik-sotsiaalse liidu (KSL) strateegilisel nõupidamisel maandada pinged, mille olid tekitanud spekulatsioonid, et Saksa valitsuse koosseis vajab muutmist. Nüüd seisab ta silmitsi kasvava vastuseisuga oma ambitsioonikale Euroopa rahaliidu plaanile.
  Kantsler Kohli jaoks on EMU eelkõige poliitiline eesmärk -- liikuda integreerunud Euroopa suunas, kus Saksamaad ümbritseksid sõbralikud naabrid. Seda seisukohta jagab muuseas ka opositsiooni liider sotsiaaldemokraat Oskar Lafontaine, kes samuti toetab ühisrahale üleminekut.
  Rahaliidu loomine määrati kindlaks 1992. a Maastrichti lepingus, kus öeldakse, et see algab 1999. aasta jaanuaris. EMUsse pääsemise üks peamine nõue on, et riigi eelarvepuudujääk ei tohi ületada 3% sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Sealt saavadki alguse Kohli probleemid, sest valitseb ebakindlus, kas Saksamaa jt riigid suudavad selle nõude korrektselt täita. KDL-KSLi ühisnõupidamise lõppedes kinnitati: Saksamaa eelarvedefitsiit tuleb 2,9% SKTst ning rahaliit algab 1999. a kõigi stabiilsuskriteeriumide alusel.
  Kuid vaevalt sai nõupidamine lõppeda, kui Saksa poliitilised liidrid alustasid kriitikaga. Saksimaa peaminister Kurt Biedenkopf (KDL) esitas avalikult üleskutse, et ELi liikmesriigid peaksid valuutade fikseeritud vahetuskurssi hoidma viis aastat, enne kui nad ühisrahale üle lähevad. EMU automaatse kehtestamise vastu astus välja ka Baieri liidumaa peaminister Edmund Stoiber (KSL).
  Kahe nii kaaluka poliitiku avaldused näitavad, et Saksa valitsuse finantspoliitikat ei usaldata, kuna see on lasknud 1996. a peale kasvada eelarvedefitsiidi üle 3% SKTst. Nii Stoiber kui Biedenkopf teavad, et umbes kaks kolmandikku sakslastest on Saksa marga euroga asendamise vastu, sest nad ei usu, et sellest tuleb inflatsioonivaba tugev valuuta.
  EMU edasilükkamise pooldajate seas on veel Hamburgi linnapea Henning Voscherau (SDP) ja Alam-Saksimaa peaminister Gerhard Schröder (SDP), kellel on head võimalused võita Kohli järgmistel valimistel, ning ökonomistid, kelle hulgas on ka valitsuse majandusnõunike kogu esimees Herbert Hax.
  Euroopa ei ole rahaliiduks valmis ning üleminek ühisrahale võib põhjustada tõsiseid majanduslikke ja poliitilisi probleeme, hoiatab Nobeli majandusauhinna laureaat Milton Friedman nädalalehes Die Zeit.
  Friedmani arvates on Euroopa täielik vastand Ameerika Ühendriikidele, kus on ühine keel ja kultuur ning paindlik tööjõu- ja kapitaliturg, mis on ühisraha eeldus.
  Euroopa tööstus ja tööturg on rangemalt reguleeritud kui Ühendriikides ning palgad, hinnad ja tööjõud ei ole nii paindlikud.
  Friedman pälvis Nobeli majandusauhinna 1976. aastal. FT-REUTER-BNS-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.