14. september 1997 kell 22:00

Ultimaatum Euroopa Liidule

ELis enim vaidlusi tekitanud ning seni lahenduseta võimuküsimused kerkivad uuesti päevakorda võib-olla juba täna ELi välisministrite kohtumisel, kus arutatakse bloki laienemist.

Amsterdami kokkuleppe allkirjastamise eel, mis toimub 2. oktoobril, on Belgia pidanud vaikselt läbirääkimisi sarnastel seisukohtadel riikide valitsustega kavandatava deklaratsiooni sisu üle. Prantsusmaa ja Itaalia on selle heaks kiitnud, Saksamaa, Soome ja Austria on huvi möönnud, kuid pole veel seisukohta võtnud. Luksemburg, mis samuti Belgia seisukohti toetab, ei või eesistujariigina deklaratsiooniga ühineda.

Plaan oli dokument välja käia 2. oktoobril, kuid Belgiale ootamatult tegi Itaalia välisminister Lamberto Dini uudise teatavaks läinud reedel Roomas toimunud pressikonverentsil.

Deklaratsiooni peanõue on vetoõiguse piiramine ning suur- ja väikeriikide võimuvahekorra ümberjagamine esimeste kasuks.

Euroopa komisjon esitas sarnased nõuded Agenda 2000s. Erinevalt komisjonist on üksikutel liikmesriikidel võimalus esitada ultimatiivseid tingimusi selle kohta, millal ja kuidas läbirääkimised algavad ja lõpevad. Belgia deklaratsiooniga liituvad riigid nõuavad Amsterdamis ebaõnnestunud kõneluste kiiret jätkamist. SD

Hetkel kuum