21. september 1997 kell 22:00

Kas Eestis on üldine sõjaväekohustus vajalik?

Iga mees peaks ikka sõjaväeteenistuse läbi käima. Eesti jaoks oleks see ikka vajalik, et meie mehed oleksid teadlikud vähemalt sellest, mida endaga sõjaväeteenistus kaasa toob. Teiseks, riigil läheb inimesi vaja, ükskõik, kas päästeteenistuses või kusagil, et nad siis oleks valmis.

Põhimõtteliselt tuleks kõne alla ka palgaarmee, aga oleks vaja strateegilist otsust: kas tõesti väga hästi töötav palgaarmee või kõik meie mehed oleksid läbinud sõjaväeteenistuse.

Mina ise kunagi ei läheks sõjaväkke. Aga kui keegi leiab, et see on tema eneseväljenduse vorm, siis palun. Aga õigeks ma seda ei pea.

Mul kasvab peres kaks poega ja nad on selles eas, et varsti võib-olla tuleb see küsimus päevakorda. Ma olen võib-olla konservatiiv -- võib-olla noormehed ikka peaks kasvõi füüsise ja distsipliini pärast läbi tegema mingi sõjaväeteenistuse. Ma ei oska poliitiliselt põhjendada. Kui midagi juhtub, ega sellest kaitseväest eriti kasu pole, kui palju ta seda kaitsevõimet annab. Aga võib-olla on see ikkagi see, mis riigist riigi teeb.

Palgaarmee vastu mul ei ole midagi. See võib-olla õigustaks ennast.

Naised küll ei peaks sõjaväkke minema. Kui tõesti mõni hulljulge seda tahab, teda ei maksa keelata.

Ei pea seda väga oluliseks. Ma ei taha uskuda, et isegi üldise sõjaväekohustuse puhul on Eesti võimeline tagama oma julgeoleku. Et see oleks vahend, millega oleks see võimalik.

Vaevalt et ka väikesest palgaarmeest rohkem kasu oleks. Ta võib teatud intsidente lahendada, aga ei usu, et Eesti on võimeline selliseid kaitsemeetmeid rakendama, et tagada absoluutne julgeolek. Vajadusel käiakse meist lihtsalt jõuga üle.

On selline macho'lik suhtumine, et mees ei ole mees, kui ta pole sõjaväes käinud. Ma ei arva, et tänapäeval nii on. See võis olla keskajal. Praegu sõjaväes käimine veel mehest meest ei tee.

Kindlasti. See on distsipliini ja mehisuse kool. Ka riigile on distsipliini tundvaid ja mehiseid mehi vaja igale alale. Palgaarmee võib olla, aga sel juhul osa noori mehi jääb vajalikust kasvatusest eemale.

Kui räägid tõsiste meestega, kipuvad nad millegipärast alati meelde tuletama, kuidas nad sõjaväes käisid. Ja praegu, kus noori mehi mingil määral süüdistatakse, et neil ei ole veendumused välja kujunenud, nad ei oska hinnata korrektsust. Kõige lihtsam, ütleme, rühiga ja sirgelt käia -- selleks peab mingisugune drill olema. Ja see ei muuda ju midagi halvemaks, et see rikuks nüüd karjääri vms.

Hetkel kuum