26. oktoober 1997 kell 22:00

Infovaegus

Viimaste keevaliste börsipäevade taustal tahaks juhtida Tallinna börsi tähelepanu pisikesele, kuid väikeinvestori jaoks ülitähtsale seigale. Nimelt on lausa lootusetu pääseda Internetis ligi Tallinna börsi reaalajatehingutele juhul, kui börsil midagi huvitavat sünnib.

Saan aru, et aktsiahindade kiirel muutumisel on tavapärasest palju enam huvilisi, kes hindade kõikumisega kursis tahavad olla, et saadud infost lähtuvalt ka oma otsuseid teha. Küll aga ei ole loogiliselt mõistetav, miks ei suvatse börs investoritele vastu tulla ja vajadusel näiteks server võimsama vastu vahetada.

Analoogseid probleeme on ka varem olnud, kuid möödunud nädala neljapäeval-reedel toimunu ületas vastupanuvõime piiri. Täitsa lootusetu. Ja millegipärast ei saa infot täpselt niikaua, kuni aktsiahinnad kukuvad. Niipea kui reedel hinnad tõusma hakkasid, ole lahke, vaata palju tahad.

Ühest küljest mõistetav, niimoodi saab börs justkui paanikat kahandada, serveerides ainult häid uudiseid. Teisalt ei ole tegemist mitte mingisuguse mänguga, vaid rahaga, mida väikeinvestorid infopuudusel kaotada võivad.

Ma ei usu, et börsi suurosalistel info toimuva kohta saamata jääb, ikka väikeinvestoril. Tõsi, ma saan ka näiteks Reutersi kaudu börsil toimuvat jälgida, kuid vaevalt, et igal börsil osalejal see võimalus on.

Kuni börs üleolevalt väikeinvestorite kogukonda suhtub, panen leviva internetipanganduse kõrval ette kasutada üht teist teenust. Nüüd reklaam: täitsa tasuta saab numbril 6 31 04 00 teada aktsiakursse reaalajas. Teenust pakub üks pank, Baltimaade suurim.

Muide, metalse naisehäälega loetavad järjest kukkuvad aktsiahinnad aitavad börsikrahhi isegi paremini sisse sulada. Vägisi tekib tunne, nagu hätta sattunud laeva mayday-sõnumit kuulates.

Hetkel kuum