27. oktoober 1997 kell 22:00

Vilniuse pank pürgib liidriks

Panga aktivad on eelmise aasta lõpust peale kasvanud 914,7 mln litilt 1,36 mld litile. Nende poolest on ta Leedus kahe riigile kuuluva panga järel kolmandal kohal. Panga lähim eesmärk on tõusta teisele kohale, ütles VB juhatuse esimees Julius Niedvaras.

Panga kapitali adekvaatsus on 19,12%, mis on peaaegu kaks korda suurem, kui keskpanga nõue (10%) ette näeb. VB ise väidab, et see näitab panga usaldusväärsust. Finantseksperdid aga arvavad, et pigem näitab see raha väheefektiivset kasutamist.

Võrreldes 9 kuu adekvaatsust mullu sama ajavahemikuga, on see kahanenud 25,13 protsendilt 19,1-le. See näitab, et VB on hakanud rohkem investeerima ja laenu andma.

1997. a septembris ostis VB Läti finantsfirma Latvijas KIF Grupa ning püüab aidata panga kohalikel ja välisklientidel Läti turule investeerida. See on Vilniuse panga esimene välisinvesteering. Panga juhid rõhutavad, et nad otsivad investeerimisprojekte Eestis, Venemaal jm.

Sel kuul kavatseb VB koos 20 maailmas tuntud pangaga alla kirjutada 50 mln USD suurusele laenule. See on odavaim laen, mida ükski Balti finantsinstitutsioon on kunagi saanud ja selle hind on libor+0,55%. Näiteks Hansapank on saanud teha laenu hinnaga libor+0,6% ja Leedu valitsus libor+0,45%.

Hetkel kuum