30. oktoober 1997 kell 22:00

Nõukogu kiirendab Eesti Energia reformimist

«Tõime tähtaegu selgelt ettepoole,» teatas Eesti Energia haldusnõukogu esimees Jüri Käo. Esimese näitena tõi ta Põhja, Lõuna, Viru, Saarte ja Tallinna jaotusvõrkude baasil loodavate aktsiaseltside asutamise, mis toimuks valitsusele esitatud ümberkorralduste plaani kohaselt aastal 2000. «Ei näinud reaalset põhjust, miks ei võiks alustada kohe pärast äriregistrisse kandmist,» selgitas Käo. Tema sõnul hakkab nõukogu tähtaegu väga tähelepanelikult jälgima, et muutused ettevõttes toimima hakkaksid.

Eesti Energia haldusnõukogu leidis, et ümberkujundamise ja erastamise kava on juba küllalt arutatud ning vaja on tegutsema hakata, ütles peaministri majandusnõunik Heido Vitsur BNSile. «Nõukogu kavatseb üle minna aktiivsele tegutsemisele, et mitte olla enam ootaja rollis,» rääkis ta.

Tütarettevõtete kiirema asutamise vajadust põhjendas Käo sooviga saada rutem kontrolli alla Eesti Energia allüksuste kulud ja tulud ehk kes tegelikult ja kui palju kulutab ja teenib. «Tänase katlameetodil arvestusega on totaalsed hämamise võimalused olemas,» märkis ta. Käo väitel teavad vaid osakonnajuhid, kui palju nende endi allüksus raha kulutab ja teenib, aga tervikpildis see ei väljendu.

Eile Tartus viibinud Eesti Energia peadirektor Uudo-Rein Lehtse teatas, et ei soovi nõukogu otsuseid kommenteerida. Finantsdirektor Enn Kallikorm oli eile Kohtla-Järvel, neid küsimusi tema alluvad ei kommenteeri, teatas firma sekretär.

Kuigi ajakirjanduses on varem avaldatud, et värske nõukogu plaanib kiiresti välja vahetada peadirektor Uudo-Rein Lehtse, kinnitas Jüri Käo, et seda teemat nõukogu istungil ei puudutanud. «Aga ma ei ole sugugi kindel, et me selle juurde kunagi ei tule,» lisas ta.

Vitsuri sõnul sõltub Eesti Energia ümberkujundamise kiirus valitsusest ning loodetavasti kiidab valitsus sellekohase kava peatselt heaks. Valitsus arutab seda küsimust praeguse plaani järgi 11. novembril.

Hetkel kuum