19. november 1997 kell 22:00

Välisinvestorid kadunud

Läti börs alustas pärast pikki pühi peaaegu 6protsendilise langusega. Maaklerid on ettevaatlikud, sest peamine turumõjutaja, Tallinna börs, on langenud kaks järjestikust päeva üle 6 protsendi. Suurinvestorid pole positsioonide võtmisest huvitatud, väikeinvestoritel, kes eeelmisel nädalal olid küllaltki aktiivsed, on raha otsa saanud. Analüütikute arvates ei peegelda aktsiahindade tase ei riigi ega börsiettevõtete fundamentaalnäitaid. Samas ei näe nad ka erilist tõusu enne, kui Tallinna börs on ette võtnud otsustava suunamuudu.

Leedu börs on samuti sõltuv peamiselt Tallinnast. Umbes kolmveerand Leedu börsi müügimahust tuleb panna meie kaasmaalaste arvele. Kadunud on ka institutsionaalsed investorid ja ilmselt selle aastanumbri sees neid lõunanaabrid ka ei näe. Väga väikese käibe tingimustes (1,55 mln litti) andis oli aktiivseim Vilniuse pank, mis langes 3,7%, 264,90 litini.

Vene aktsiate tõusu jätkus vaid üheks päevaks. Kagu-Aasia aktsiate järsk kukkumine ning jätkuv mure A. T?ubaisi saatuse pärast langetas RTS-indeksit 2,28 protsenti. Käive oli samuti väga tagasihoidlik -- 142,7 mln dollarit. Eelkõige ollakse siiski mures makromajanduse suhtes maailmas ja eriti Aasias. Nagu teisteltki arenevatelt turgudelt, on ka Vene börsilt institutsionaalsed investorid kadunud nagu tina tuhka. Turuliider Ühendatud Energiasüsteemid langes 3,81protsenti, 0,24 dollarini. Üle protsendise languse tegi läbi ka teine gigant -- LUKoil, mis lõpetas 19,1 dollaril.

USA aktsiad tegid eile läbi väikese languse, sest investorid olid ostsustanud pärast kolmepäevast tõusu välja võtta kasumi. Jätkuvalt ollakse ettevaatlikud sündmuste suhtes Kaug-Idas. Analüütikute sõnul vaatavad paljud investorid ümber ka oma aktsiaportfellid -- enam investeeritakse laiapõhjalise turukapitalisatsiooniga aktsiatesse ning loobutakse volatiilsemast tehnoloogiasektorist, mis kannatas enim oktoobrikuise languse ajal.

Hetkel kuum