20. november 1997 kell 22:00

Valitsus võib tagasi astuda

Valitsusliidu ettepanekul katkestati üleeile õhtul riigieelarve teine lugemine, peamise põhjusena asjaolu, et opositsioon hääletas koos Keskerakonnaga eelarvekavasse 200 miljonit krooni õpetajate palgatõusuks.

Peaminister Mart Siimann teatas kolmapäeva õhtul pärast riigieelarve arutelu Reformierakonna liidri Siim Kallasega kohtudes, et võib tekkinud pingete tõttu tagasi astuda.

Isamaaliidu esimehe Toivo Jürgensoni sõnul võib ju valitsuskoalitsioon tagasi astuda, kui ta seda soovib, kuid suhteliselt labaste võtetega ei õnnestu koalitsioonil opositsiooni hirmutada.

Riigikogu liikme Mart Laari kinnitusel ei ole koalitsiooni tagasiastumine vajalik, sest tekkinud probleemidele leiab lahenduse. Kui koalitsioon tahab tagasi astuda seetõttu, et õpetajad palka juurde saavad, võiks see juhtuda pärast aastavahetust, lisas Laar.

Tuli ju puudustele viidata ja hääletamine näitas seda, et nüüd alles algab sisuline diskussioon nendes valupunktides, kommenteeris Jürgenson õpetajate palgatõusuks vajalike miljonite sissehääletamist.

Laari sõnul ei ole eelarve lõhki. Tema sõnul saaks 200 mln kroonile katte, kui suurendada riigieelarvest finantseeritavate asutuste omatulu laekumist. «Kui Tallinna linna eelarves on asutuste omatulud välja toodud, siis võiks riik seda sama teha,» ütles Laar.

Raju ütlusel pole Isamaaliidu esitatud katteallikas õpetajate palgatõusule reaalne. «See on puhas õhk. Kust võetakse 200 miljonit omaniku tulu, kui erastamine läheneb lõpule. Lisaks on viie seaduse järgi ette nähtud omanikutulu jätmine teatud ettevõtetele,» lausus ta.

Laari sõnul on Isamaaliit valmis otsima teist katteallikat, kui see ei sobi. «300 miljonit krooni võiks valitsemise kulusid kärpida. Kokku saab hoida ka bürokraatiakulude arvel. See on piisav raha tõstatatud küsimuste lahendamiseks,» kinnitas Laar.

Hetkel kuum