• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaubanduse puudujäägi kasv tolliladustamise arvel

  Tolliameti esialgsetel andmetel veeti eelmisel kuul Eestist kaupu välja 3,68 miljardi krooni eest ja riiki sisse 5,97 miljardi krooni eest. Eesti Panga statistikaosakonna juhtivspetsialist Ulvi Saks kommenteeris, et eelmise kuu eksport on ligilähedaselt sama suur kui septembris, kuid import on oluliselt kasvanud. Statistikaameti andmetel, kuhu on arvatud ka maagaasi ja elektri müük, oli import Eestisse septembris 5,2 miljardit krooni.
  Oluline vahe impordis võrreldes septembriga tekkis imporditud kauba tolliladustamise osas. Oktoobris deklareeriti tolliladudesse 1,81 miljardi krooni eest imporditud kaupu, septembris oli see 0,5 miljardi krooni võrra väiksem.
  Kopli tollikeskuse peadispet?er Ervin Truu ütles, et eelmisel kuul tuli tolliladudesse väga suurtes kogustes kala, nii Eestist endast kui Skandinaavia riikidest. See kaup läheb tema sõnul edasi peamiselt Ukrainasse ja Venemaale. «Meil endalgi on tekkinud küsimus, kas Venemaa toll on ühe silma kinni pigistanud,» kommenteeris Truu läbi Kopli tollikeskuse liikuvaid kalakoguseid. Samas sõnas Truu, et kala on hooajaline kaup ja kevade poole need kogused jälle vähenevad.
  Oktoobris toodi Eestisse sisse kõige enam mehaanilisi masinaid ja elektriseadmeid, mis moodustasid 22,7 protsenti sisseveetud kaubast. Kõige enam suurenes eelmisel kuul transpordivahendite sissevedu, 145,6 miljoni krooni võrra. Põllumajandussaaduste sissevedu ületas nende väljaveo oktoobris 214,1 miljoni krooniga.
  Kaupade väljaveos valitsesid tolliameti andmetel oktoobris mehaanilised masinad ja elektriseadmed, mis moodustasid koguekspordist 18,5 protsenti. Teisel kohal oli tekstiil ja sellest valmistatud toodete väljavedu, 11,2 protsenti, kolmandal kohal puidu ja puidutoodete eksport, 11 protsenti. Kõige enam suurenes oktoobris elusloomade ja loomsete toodete väljavedu Eestist 39,6 miljoni krooni võrra. Paberit ja paberitooteid veeti võrreldes septembriga välja 34,7 miljoni krooni eest rohkem.
  Enamik kaupu veeti eelmisel kuul Eestist tolliameti andmetel Venemaale, 19,3 protsenti koguekspordist. Venemaale eksportis Eesti eelmisel kuul 709,3 miljoni krooni eest kaupu, mis on 179,9 miljonit krooni vähem kui septembris. Teised suuremad ekspordipartnerid olid Soome, Rootsi ja Läti.
  Kõige rohkem veeti oktoobris Eestisse kaupu sisse Soomest, 32,5 protsenti koguimpordist ehk 1,94 miljardi krooni eest. Venemaalt toodi kaupu sisse 783,5 miljoni krooni eest ja Rootsist 669,3 miljoni krooni eest.
  Eelmisel aastal oli oktoober rekordkuu ka väliskaubanduse puudujäägi osas, siis jäi Eesti väliskaubanduse saldo tolliameti andmetel 1,73 miljardi krooniga miinusesse.
  Tänavu septembris oli väliskaubanduse puudujääk tolliameti andmetel 1,53 miljardit krooni ja augustis ligi 1,89 miljardit krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.