• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  OPEC tõstis kvoote

  Möödunud nädalavahetusel otsustas naftat eksportivate riikide organisatsioon (OPEC) tõsta kartelli tootmiskvooti umbes 10% võrra 25,03 miljonilt barrelilt päevas 27,5 miljonile barrelile. Tegemist oli esimese kvootide suurendamisega viimase nelja aasta jooksul. Kvoote suurendati rohkem, kui analüütikud prognoosisid, kuigi kartelli produktsioon on olnud poole miljoni barreli võrra suurem, kui ametlikult kokku lepitud. Vaatamata lepetele on suurem osa OPECi liikmesriike ületanud kokkulepitud kvoote ning Saudi Araabia, Kuveit ja Araabia Ühendemiraadid on tihti selles suhtes oma rahulolematust väljendanud. Kvootide suurendamise initsiaatoriks oligi maailma suurim naftaeksportija Saudi Araabia, kes viitab nõudluse kasvamisele naftasaaduste järele ja kelle arvates kvootide suurendamine nafta hinnale pärssivalt ei mõju.
  Paljud analüütikud on aga teistsugusel arvamisel ning turgude esimene reaktsioon näitas samuti, et toornafta pakkumine võib siiski ületada nõudlust.
  Esmaspäeval langes brenti segu hind rahvusvahelisel naftabörsil 17,95 dollarini barrel -- esimest korda alates juunist on naftabarreli hind taas alla18 dollari. Analüütikute prognoosi kohaselt kasvab järgmisel aastal tegelik naftaekspordi maht 28,8 mln barrelini ööpäevas. Võttes arvesse asjaolu, et Kagu-Aasia majanduskriisi tõttu suureneb nõudlus maksimaalselt 2 mln barreli võrra ööpäevas, aga tooraine pakkumine kasvab 2,7 mln barrelit, siis see viib turu tasakaalust välja. Nõudluse-pakkumise vahekorra saaks tasakaalu ainult siis, kui katkestatakse nn nafta-toiduainete-vastu-leping ÜRO ja Iraagi vahel, mis lubab Iraagil eksportida 2 mld dollari väärtuses naftat poolaastas. Lepingut peaks uuendatama täna ning eelinformatsiooni kohaselt on ÜRO nõus Iraagi kvooti isegi suurendama.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.