10. detsember 1997 kell 22:00

Forekspank tehti kindla peale

Tallinnas Narva mnt 11

sisekujundaja Tõnu Veimer

Mulle väga meeldib Forekspanga maja arhitektuurne osa, kuid tundub, et sisekujundus jääb väga vesiseks, st puudub omapära. Natuke raske on anda kujundusele hinnangut ka seetõttu, et täpselt pole määratletav, kus lõpeb maja arhitektuurne lahendus ja kus algab sisearhitekti töö. Näiteks metallist sammastest oleks loogiliselt oodanud stiilset jätku klienditeeninduse letis. Samuti on küsitav praegune valgustuse lahendus, mis toob esile mittemidagiütleva ripplae. Ehituskvaliteet on hea ja materjalidega pole koonerdatud. Klienditeenindussaal mõjub läbisõiduhoovina -- siit läheb igas suunas ilmatuma palju uksi, lifte, käike jne. Pangasaal peabki olema rahulik ja soliidne, kuid mitte kõle -- 7 punkti.

Oskan Forekspanga sisekujundust hinnata vaid üldmulje tasemelt. Hoone kujundus tundub olevat omapärane ja natuke futuristlik. Näiteks, silma hakkas see, et materjalide ja detailidena on kasutatud üllatavalt palju läikivat metalli. Ehitatud on keskmisest parematest materjalidest, mis minu arust on viimistluses korraliku tulemuse algtingimuseks. Luksuslikum interjöör on loodud just klientidele suunatud fuajees, pangatöötajate ruumid on sisustatud tagasihoidlikumalt. Kujunduses ei torganud silma häirivaid detaile -- järelikult on lõpptulemus stiilne. Kuigi funktsionaalsuse kohta puudub hetkel arvamus, on üldiselt sisekujundusega saavutatud Forekspangas omapärane tulemus, 8 punkti.

Forekspanga hoone sisekujundus moodustab välisilmega terviku. Tehnostiilis teostatud kujundus, milles kasutatud palju klaasi, läikivat metalli ja graniiti, jätab harmoonilise ja pangale sobiva mulje. Kallid materjalid ja funktsionaalne ruumilahendus, millest eriti selgelt joonistuvad välja aatriumis läbi mitme korruse ulatuvad metallsambad, rõhutavad panga ajatust. Ka pangas kasutatud karged ja soliidsed värvid -- must, metalne, valge ja hall -- näitavad, et sisekujundus on hetkemoest üle, väärikas ja aegumatu. Stiilne keerdtrepp pole aga funktsionaalne -- madal käetugi muudab selle ohtlikuks. Kokkuvõttes on Forekspank korralikult ehitatud, väärikas ja pangaks sobiv hoone, hindeks annan 9 punkti.

Kõigepealt -- maja on seest parem kui väljast. Minu arust see traatvõrk maja seinale ei sobi. Sisekujunduses jätsid kõige mõnusama mulje hea valgustus ja huvitavad metallpostid. Kuid üldiselt sarnaneb Forekspank kõigile teistele viimasel ajal valminud pangahoonetele, näiteks klaaslift on küll kõigis pankades, nagu ka läbi mitme korruse ulatuv fuajee.

Materjalide valik on julge, silma torkavad sümpaatne kivist põrand ja läikiv metall juba eespool nimetatud sammaste kattena. Meeldis ka tühja ruumi täitev keerdtrepp.

Vigu on terviklikus lahenduses, näiteks on parkimisvõimalused nigelad. Üldisel jätab uus pank ilusa avara ja optimaalselt funktsionaalse mulje. 8 punkti.

Hetkel kuum