18. detsember 1997 kell 22:00

Maaparteid kukutasid Hagelbergi läbi

Eesti Panga presidendi Vahur Krafti sõnul ei takista nõukogu esimehe puudumine keskpanga igapäevatööd, kuid pärsib esindusfunktsioonide täitmist.

Selget vastuseisu Hagelbergi kandidatuurile avaldasid riigikogus maaerakonnad. Maaliidu nimel esinenud Juhan Telgmaa süüdistas Eesti Panka maamajanduse tõukamises kõlvatu konkurentsi meelevalda ja passiivsuses börsikrahhi vältimisel. «Pidevalt on tõrjutud maamajandusele adekvaatsete krediidivõimaluste -- pikalaenupanga -- loomist, kust oleks võimalik võtta madala intressiga krediiti 50 aastaks,» märkis Telgmaa. Maaliit soovib panganõukogu esimehe valimist väljastpoolt praegust nõukogu ja nõukogu komplekteerimist erakonnapoliitikutega.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Siim Kallase sõnul on panganõukogu juhita jäämine halb sõnum maailmale. «Hagelbergi kandidatuuri tagasilükkamine näitab, et tegelik võim kuulub maaerakondade, kes ei tee vahet rahapoliitikal ja katusepleki jagamisel,» nentis Kallas.

Panganõukogu esimehe kohalt lahkuv Uno Mereste kinnitas, et riigikogu otsus tugines rahandusalasele asjatundmatusele ja majandusalasele vastutustundetusele. «Kui Eesti Pank jagaks 50 aasta peale odavaid krediite, oleksime täna vaesemad kui bulgaarlased,» arvas Mereste.

Raimund Hagelberg kogus riigikogus 40 poolt- ja 47 vastuhäält. Riigikogu lükkas 27 poolt- ja 54 vastuhäälega tagasi ka presidendi ettepaneku kinnitada riigikontrolöriks Tallinna aselinnapea Ants Leemets.

Presidendi kantseleist ei osatud riigikogus tehtud otsust kommenteerida ning seal ei teatud, millal ja keda võiks president järgnevalt Eesti Panga nõukogu esimehe ning riigikontrolöri kohale esitada.

Hetkel kuum