23. detsember 1997 kell 22:00

Kuuba erandlikud jõulud

Pärast kolmekümneaastast vaheaega tähistab kommunistlik Kuuba tänavu jälle jõule, mis tänu paavst Johannes Paulus II palvele on sel aastal erandkorras presidendi dekreediga lubatud.

Kuuba võimud kaotasid jõulud riiklike pühade seast 1960. a lõpus, tuues põhjenduseks, et jõulupüha takistab suhkruroo koristamise strateegiliste ülesannete täitmist. Nüüd, kui roomakatoliku paavst Johannes Paulus II tuleb peagi Kuubasse visiidile, oli tema sooviks, et kuubalastel oleksid jõulud ametlik püha. Ja president Fidel Castro soostus jõule tähistama, kuid ainult sel aastal.

Kuuba revolutsiooni järel 1960. ja 1970. a sündinud noortel on ajuloputuse tagajärjel isegi mälestus jõuludest peast pühitud. Kuid jesuiitliku kasvatuse saanud Fidel Castro meenutab hea sõnaga jõulude tähistamist oma isa farmis: «Me olime sel ajal väga õnnelikud ja saime süüa, mida süda himustas,» tunnistas ta.

Jõulutraditsioonide alleshoidjad on Kuubas katoliiklased. Nii NLi kokkuvarisemine kui USA jätkuvalt vaenulik suhtumine on teinud Kuuba juhtkonna murelikuks, mistõttu ta on eelistanud katoliku kirikuga hoida sõbralikke suhteid. FT-ÄP

Hetkel kuum