15. jaanuar 1998 kell 22:00

Tamsar pürib Eesti Energia peadirektoriks

Ligi neli aastat tagasi ettevõtjate ühendust juhtima asunud Toomas Tamsari toetab Norma Grupi nõukogu esimees Jüri Käo, kes on ka Eesti Energia haldusnõukogu liige. Tema kaudu on Tamsari selja taga kaubandus-tööstuskotta kuuluvad mõjukate tööstusettevõtete juhid.

Tamsar viis möödunud suvel efektselt ellu kampaania, mille tagajärjel ei nõustunud valitsus USA kontserni NRG Energy eestvedamisel koostatud ASi Narva elektrijaamad äriplaani ja aktsionäride lepingu sõlmimisega. «Need asjad ei ole omavahel seotud,» kommenteeris Tamsar. «Pealegi, peadirektori valib haldusnõukogu, mitte ettevõtjad,» lisas ta.

Oma plaane peadirektorina ei soovinud Tamsar avalikustada. «Loomulikult on mul programm, aga ma ei saa seda enne haldusnõukogu ette minekut avalikustada,» selgitas ta.

Nelja konkursikandidaadi ja senise Eesti Energia peadirektori Udo-Rein Lehtse hulgas on Tamsari tõsisem konkurent Gunnar Okk, keda toetab teine Eesti Energia haldusnõukogu liige, endine Hoiupanga tegevjuht Olari Taal.

Okki tugevamaks küljeks peetakse projektide käivitajale omast loomust ja aastatepikkust tööd Põhjamaade kütusekontsernis Statoil, algul ASi Eesti Statoil peadirektori ja hiljem Svenska Statoili Stockholmi piirkonna teenindusjaamade juhataja asetäitjana.

Okk ütles, et hoidub enne haldusnõukogu otsust avalikkuse ette tulemisest. «Tahaksin olla pigem kontrastiks, sest üks kandidaat on juba sattunud avaliku elu tegelaseks,» märkis ta.

Kandidaate sõeluva konsultatsioonifirma Fontes juhatuse esimees Tõnis Arro ja Eesti Energia nõukogu liige Olari Taal lükkasid eile ümber väite, nagu oleks Eesti Energia peadirektori kandidaat enne konkursi lõppu välja valitud. «Arvatavasti on tegu kellegi sooviga konkurssi diskrediteerida,» ütles Tõnis Arro uudisteagentuurile BNS.

«Väide, et Tamsari osas on kokkulepe juba tehtud, vähendab psühholoogiliselt Tamsari võimalusi valituks saada,» lisas Taal. Ta välistas enamust hõlmava eelkokkuleppe tegemise võimaluse.

Hetkel kuum