Boris Tamm otsib innovaatikale soodustusi

20. jaanuar 1998, 00:00

Tamme sõnul saatis ta aasta alguses majandusministrile Jaak Leimannile ja rahandusministrile Mart Opmannile kirja, milles teeb ettepaneku muuta innovaatiliste projektide maksustamise süsteemi ning teha sellekohased muudatused tulumaksuseaduses. Boris Tamm on innovatsioonifondi nõukogu liige ja Eesti tööandjate ja tööstuse keskliidu juhatuse liige.

«Soodne innovatsioonipoliitika parandab majanduse struktuuri, eelisarendab intellektimahukaid tooteid ja teenuseid ning parandab väliskaubandusbilanssi,» iseloomustas Tamm. «Loodetavasti hakkab paari-kolme aasta pärast laekuma tunduvalt rohkem tulu tagasi, sest toote pealt makstakse käibemaksu.» Tamme kinnitusel näevad näiteks Saksamaa ja Soome maksuseadused ette soodustusi innovaatilistele projektidele.

Tamm möönab, et tõenäoliselt hakatakse maksustamistingimuste kergendamisel innovaatika alla suruma kõike kuni surnumatja teenuseni välja. «On ka oht, et innovaatilisi investeeringuid püütakse kinni maksta välismaale paigutatud offshore-rahaga,» lisas Tamm. «Mina soovitan kahel ministeeriumil hakata süstemaatiliselt mõtlema selle üle, kuidas neist raskustest üle saada, ja muuta nii välis- kui kodumaiste investeeringute maastik atraktiivsemaks,» lisas Tamm.

Majandusminister Jaak Leimann pidas Tamme pakutud ideed põhimõtteliselt õigeks. «Kuidas seda maksutehniliselt realiseerida, on rahandusministeeriumi pädevuses,» ütles Leimann. Leimanni sõnul on majandusministeerium koostanud Eesti innovatsiooniprogrammi. «Lähemal ajal hakkab seda taas arutama teaduse arengu nõukogu,» lisas Leimann.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Andres Hunt rõhutas, et praegu ei maksustata meil mitte projekte, vaid isikuid. Enne tulumaksuseaduse paranduse tegemist peavad eelnema majanduspoliitilised otsused, sõnas Hunt.

«Tuleb täpsustada, kes on isikud või maksustatavad subjektid, kes kui suurt maksukoormust kannab, kes tellib ja kes realiseerib väljatöötluse,» loetles Hunt. «Tuleb selgeks teha, kas tulumaksusoodustus on üldse tõhusaim kõrgtehnoloogiliste projektide toetamise meetod.»

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing