9. veebruar 1998 kell 22:00

Börsikriis jättis uustehase seadmeteta

«Jäime tõsiselt börsikrahhi hammasrataste vahele,» märkis ASi Lindal Private ainuomanik Ramon Lindal. Tema sõnul oli esialgu plaanis uude, 5 miljonit krooni maksnud halli ka seadmeid osta, kuid aastavahetusel muutusid pangakrediidi tingimused ettevõttele üle jõu käivaks.

Ehitusegagi jõudsime valmis tänu sellele, et materjali tarnijad nõustusid pikendama maksetähtaegu, lausus Lindal. «Nad said aru meie raskustest, et ehitus parajasti pooleli,» lisas ta.

Seni tootis Lindal Private ühises hallis plaatide lõikamisega tegeleva firmaga OÜ Plaatdetail, mille enamusaktsiad kuuluvad samuti Ramon Lindalile. Kevadel plaanib Plaatdetail alustada oma maja ehitamist, sest kitsaks läheb, rääkis Lindal.

Lindal Private on Lindali sõnul orienteerunud tööjõumahukale väiketootmisele, kus kaht ühesugust mööblieset ei valmistata. Büroode sisustamisel vajalik seeria tellitakse seeriatoodangut valmistavatelt ettevõtetelet, tihedamad sidemed on ASiga Thulema. Teisalt, kui neil on vaja midagi keerukamat, teeme allhanke korras, sõnas Lindal.

Neli viiendikku toodangust müüb Lindal Private Eestis, ülejäänu ekspordib. Ekspordi vähesust põhjendas Lindal vajadusega olla ise ka sisustuse paigaldamise ajal kohal, mis muudab projekti keerukaks. «Eksport tähendab koostööd sealsete kujundajatega,» märkis ta.

Kui suur on ASi Lindal Private käive ja kasum, ei soovinud Ramon Lindal avaldada. Tähtsamate enda firma poolt sisustatud objektidena nimetas ta Ühispanga kontoreid Tallinnas ja Rakveres.

Hetkel kuum