9. veebruar 1998 kell 22:00

Nakkusesüüdistus meditsiinifirmale

Maailma suuruselt 15. USA-Rootsi ravimifirmat Pharmacia & Upjohn (P&U) süüdistatakse selles, et tema ravimiampullid (biolahus Atgam) on võinud patsiente nakatada lehmahullustõppe. 62 284 ampullist õnnestus P&U-l tagasi saada 40 358, kuid ca 20 000 on ära kasutatud.

Creutzfeldt Jacobsi tõve ehk lehmahulluse on võinud saada Hongkongi kuninganna Elizabethi nimelise haigla 20 patsienti, kellele seda ravimit manustati.

Pharmacia & Upjohni infodirektor USAs Mamoru Ohara ütles, et patsientide nakatamise teoreetiline oht on olemas, kuid see on väga väike. Fakt, et ampullid võivad sisaldada nakkust, on sundinud Pharmacia & Upjohni rakendama kõiki hädavajalikke turvameetmeid ja kõrvaldama kõik kasutamata ampullid müügilt ja kasutuselt.

Hongkongi tervishoiuministeeriumi esindaja kinnitas, et siirdamiste puhul kasutatava Atgami lahuse valmistamisel on kasutatud ühe nakatunud doonori verd. Hilisemate uuringute käigus avastati doonoril lehmahullustõve viirus.

Nimetatud Hongkongi haiglas on 1996. a augustist kuni 1997. a augustini kasutatud 73 Atgami ampulli 12 naispatsiendi ja 9 meespatsiendi ravimiseks. DI

Hetkel kuum