19. veebruar 1998 kell 22:00

Lumelauasõitu katsetada on viimane aeg

Praegust võib-olla viimast talveilma tuleb ära kasutada ja katsetada enda peal väidet, et lumelauasõit pakub märksa enam elamusi kui näiteks slaalom. Selleks ei pea isiklikku lauda omama: laenutuskohti on piisavalt, ent suure nõudluse tõttu on targem lumelaud reserveerida.

Lumelauasõidu fanaatikuks on väga lihtne muutuda, kui esimene kogemus kujuneb meeldivaks. Selles saab laua ja lumega mäeveerel algaja-võitleja end ise aidata, arvestades järgnevaid tingimusi:

l Varustusse peavad kuuluma vähemalt randme- ja põlvekaitsmed (sobivad rulluisutajale mõeldud kaitsmed), sest tunnetuse puudumise tõttu on vigastused kerged tulema. Polster tasuks mõelda ka tagumikule, sest kukkumine võib tulla väga valus.

l Pöörake tähelepanu ilmale! Jäisele mäele ei tasu minna. Valige pehmema lumega laugjam mägi.

l Riietuge kergelt! Rõivad peavad olema veekindlad ja kerged, jättes piisavalt liikumisvabadust ja vältides higistamist. Poes müüakse spetsiaalseid lumelauduri riideid, mis koosnevad higistamist vältivast ja sooja hoidvast võrkpesust ja õhukesest vastupidavast veekindlast kostüümist.

l Kui on valida, võtke laenutusest kindlasti pehmete sidemetega lumelaud. Jäik laud, millega on hea trikke teha, sobib pigem oskajale. Algtõdede omandamine kulgeb sellega tõenäoliselt aeglasemalt.

l Esimestel kordadel pole mõtet end koormata ülinõudlikkusega: lumelaua valmistajafirmal ja mõõdul pole mingit tähtsust. Õppeprotsessis on teil endaga sedavõrd palju tegemist, et heal ja kehvemal laual te vahet teha ei oska ega jõua.

l Enne suusakeskuse valikut tasub uurida, kas seal on ka instruktoreid, kes aitaksid algteadmisi omandada. Tabelis olevast valikust on instruktorid enamikus paikades (v.a kauplused Arctic Sport ja Hawaii Express), kuid põhiliselt nädalalõppudel. Näiteks Kütiorus maksab tund õpetust 100 krooni, rühma suurus ei tohi ületada 10 inimest. Kuutsemäel on instruktor vaid laupäeviti-pühapäeviti kella 12st. Munamäe puhkekeskuses maksab 50 minutit lumelauasõidu õpetust 150 krooni.

Hetkel kuum