Ettevõtte hoiuseintress jäi maksu alla

02. märts 1998, 00:00

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Kalev Kukk ütles, et ta ei tea konkreetset põhjust, miks ettevõtted tulumaksuseaduse muutmise seaduseelnõust välja jäid. «Igasugune poliitiline praktika on õpetanud, et tuleb veidi rohkem küsida ja piirduda sellega, mida hädavajalikuna kätte saadakse,» lisas ta.

Mõneti on see põhjendatud asjaoluga, et ettevõtted ei tegele säästmisega pankades, vaid nende joaks on panga kontod majanduslike arvelduste vahendiks, rääkis Kukk. «Antud juhul me pidasime silmas säästmise soosimist,» ütles Kukk, «aga ettevõtete puhul on säästmise sünonüümiks investeerimine, mitte pangas tähtajalisi või säästuhoiuseid pidada.»

Seetõttu ei vaielnud seaduseparanduse autorid riigikogu rahanduskomisjonile vastu, kui viimane ettevõtete maksuvabastuse välja võttis, selgitas Kukk.

«Kui me teeme juriidilistele isikutele sellise soodustuse, siis hakkab olema nii, et lõpuks ei olegi ettevõtetel kasumit, kõik on panga hoiustel,» rääkis riigikogu rahanduskomisjoni esimees Olev Raju.

Mööblitootja ASi Tarmeko direktori Olev Niguli sõnul on temal väga kahju, et intresside maksuvabastus ettevõtetele ei laienenud. «See on üks järjekordne samm, mis ei ole ettevõttesõbralik,» lausus ta.

Nigul ei soovinud Tarmeko hoiuste kogusummat kui ärisaladust avalikustada, kuid ütles, et need on küllaltki arvestatavad kasvõi näiteks pangast võetud laenude näol, mida veel ei ole kasutusele võetud.

Tarmeko aastakäive on kuni 240 miljonit, mistõttu peaaegu iga päev liigub ligi miljon krooni, mis tuleb pangast tootmisprotsessi suunata, rääkis Nigul.

Riigikogu poolt eelmisel neljapäeval vastu võetud seadusemuudatus, millega säästmise soodustamise eesmärgil vabastatakse tulumaksust pankade ja Hüvitusfondi poolt füüsilistele isikutele makstavad intressid, jõustub 1. juulil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing