17. märts 1998 kell 22:00

Farma aktsiate ost vabastas Investeerimispanga raha

Eesti Investeerimispank, mille üks suuromanikke on Magnum Grupp, maksis Grindeksi erastamisel eel ettevõtte aktsiakapitali laiendamisel ettevõttesse ligi 125 miljonit krooni, saades vastu 25% Grindeksi aktsiatest.

Investeerimispanga juhatuse liige Andres Toome sõnul ostis Investeerimispank seejärel Läti riigilt 26 protsenti Grindeksi aktsiaid, mille eest maksis erastamisagentuurile. Investeerimispangale kuuluva Läti investeerimisfirma Arials kaudu on pank praegu umbes 52 protsendi Grindeksi aktsiate omanik.

Samas oli Grindeksi erastamisega kaasnev investeeringu programm oluliselt väiksem ehk 50 miljonit krooni, mistõttu ülejäänud 75 mln krooni seisis, tõdes Toome. Tema sõnul ostiski Grindeks Tallinna farmaatsiatehase aktsiad, et tõsta selle raha efektiivsust.

Küsimusele, kas Investeerimispanga aktsiaostude taga on tegelikult Magnum Grupp, vastas Magnum Grupi üks omanikke Margus Linnamäe, et see ei vasta tõele. «Ma ei saa aru, millest te räägite,» lisas Linnamäe.

Andres Toome Magnum Grupi seost Grindeksiga ei eitanud, lükkas aga ümber väite, et farmaatsiatehase aktsiate ost oli vajalik Investeerimispanga raha panka tagasitoomiseks. «Magnum omab küll 9% Investeerimispangast, aga ta ei ole seotud nii, et kui Magnum müüb aktsiad Grindeksile, siis raha tuleb Investeerimispanka,» sõnas ta.

«Lihtsalt tegime otsuse, kuivõrd jõudsime hinnas kokkuleppele,» põhjendas Tallinna farmaatsiatehase aktsiate müüki Magnum Grupi üks omanik Aivar Linnamäe. Samas kinnitas ta varem Toome öeldut, et pakkumise aktsiad müüa tegi Magnum Grupp.

Nii Toome kui Linnamäe lükkasid ümber väite, et Magnum müüs Grindeksi kaudu Investeerimispangale Tallinna farmaatsiatehase aktsiad vastutasuks varem omandatud 9% osalusele Eesti Investeerimispangas.

Grindeks teatas üleeile õhtul, et ostab 196 mln krooni eest 55% Tallinna farmaatsiatehase aktsiatest. Leppe järgi oli ühe aktsia hind 94,4 kr, mis oli ligi 20 kr kallim kui farmaatsiatehase aktsia sulgemishind üleeile Tallinna börsil.

Uudise mõjul tõusis farmaatsiatehase aktsia hind eile hommikul börsil 10 minutiga üle 10 krooni ehk 75,5 kroonilt 86 kroonile. Aktsia hinna tõusu võis eeldada, sest tuumikinvestor on kontrollpaki eest nõus niipalju kõrgemat hinda maksma, kommenteeris Tõnu Pekk Hansapangast.

Hetkel kuum