24. märts 1998 kell 22:00

Eluasemelaenu intress ei alane

Hansapanga jaepanganduse laenuosakonna juhataja Kersti Arro ütles, et Hansapank ei kavatse lähiajal eluasemelaenude intressi alandada. Teiste pankade eluasemelaenude baasintressi alandamist peab ta pigem reklaamitrikiks.

Hansapank pakub oma klientidele ainsana standardset laenutoodet, mille intress on fikseeritud. Teistel kommertspankadel koosneb eluasemelaenu intress Saksa marga kuue kuu liborist, millele lisandub panga baasintress ja riskimarginaal. Viimane võib aga klienditi olla erinev.

«Lõpliku väljalaenatava raha hind ei muutu tegelikult ka teistes pankades, languse kompenseerib riskimarginaal,» lausus Arro.

Hoiupanga laenuarenduse osakonna juhataja Tanel Kõivupuu ütles, et pank lähtub riskimarginaali määramisel konkreetse kliendi maksevõimest ja tema laenuperspektiivist. Ta lisas, et panga maksimaalset 2% riskimarginaali rakendab Hoiupank harva.

Tallinna Panga eraklientide laenuosakonna juhataja Epp Sillakivi selgitas, et laenuintressi alandati seoses majanduskeskkonna paranemisega. Ta ütles, et Tallinna Panga riskimarginaal võib olla kuni kolm protsenti. «Kõik sõltub kliendist ja tagatistest, marginaal võib olla ka null,» kinnitas ta.

Hoiupank alandas eelmisel nädalal Saksa marga baasil väljastatava pikaajalise eluasemelaenu intressi koos kroonilaenu intressiga 0,5% võrra 7,5 protsendini. Arvestades praegust Saksa marga kuue kuu liborit on Hoiupanga laenuintress ilma riskimarginaalita 11,2%.

Tallinna Pank väljastab eluasemelaenu senisest protsendi võrra soodsamalt, ilma riskimarginaalita on laenuintress 13,7 protsenti.

Forekspanga laenudirektor Urmas Pastarus rääkis, et pank kaalub lähiajal eluasemelaenu intressi alandamist seniselt 9,5 protsendilt pluss Saksa marga libor ja panga riskimarginaal. Kui suures ulatuses baasintressi alandatakse, ei pidanud Pastarus vajalikuks kommenteerida.

Eesti Panga andmetel väljastasid kommertspangad veebruaris eluasemelaene 85,6 mln krooni ulatuses, mis on ligi kaks korda vähem kui mullu septembris eluasemelaenude kõrgperioodil.

Laenuspetsialistide hinnangul hakkavad laenuportfellid taas kasvama, kuid eelmise aastaga sarnast laenubuumi ei tule. «Taastub vahepeal katkenud normaalne laenuandmine,» iseloomustas laenuturu praegust olukorda Epp Sillakivi.

Tänavu pole oodata mullusega sarnast olukorda, kus pangad püüdsid üksteiselt kliente madala intressitasemega üle meelitada ja oma palgakonto võis panka viia alles pärast laenutaotluse esitamist. Nüüd peab eluasemelaenu taotleja olema panga klient vähemalt pool aastat.

Hetkel kuum