16. aprill 1998 kell 22:00

Nokia ja Ericssoni aktsiad tõusevad

Põhilised aktsiaostjad on ameeriklased, sest nii Ericsson kui ka Nokia on hinnatud madalamalt kui nende Ameerika konkurendid. Ja seda on viimasel ajal järjest enam aktsionäre tähele pannud.

Aasta algusest peale on Ericssoni aktsia kerkinud üle 40% ja Nokia aktsia ümmarguselt 70%. Stockholmi börsi suurima firma Ericssoni börsiväärtus tõusis aprilli algul esimest korda üle 400 miljardi Rootsi krooni ehk 720 miljardi Eesti krooni, Nokial on see ca 477 miljardit Eesti krooni.

Telekommunikatsiooniseadmete firmade aktsiad langesid eelmise aasta lõpul, kui tekkisid kartused, et Aasia kriis avaldab neile halba mõju ja vähendab nende tellimusi. Nüüd, kui selgub, et tellimused jätkuvad, on ka analüütikud jälle hakanud oma klientidele soovitama nende aktsiate ostmist.

Ericssoni ja Nokia põhiturg on Lääne-Euroopa, mis on kõige kiiremini kasvav turg. 1997. a tuli seal juurde umbes 20 miljonit abonenti.

Läinud nädalal sõlmis Nokia lepingu USA juhtiva infotehnoloogiagrupi Computer Science Corporationiga. Firmad on nimetanud oma koostööd globaalliiduks, mille tulemusena pakutakse tarbijatele Nokia telekommunikatsiooniseadmeid koos ameeriklaste infosüsteemidega.

Ericssoni peadirektori kohal Lars Ramqvisti välja vahetanud Sven-Christer Nilsson ei plaani firma põhistrateegia muutmist. See tähendab, et Ericsson kavatseb jätkata laia skaala toodangu valmistamist, kuid erinevalt Nokiast ei soovi nad ühendada arvutit ja mobiiltelefoni, vaid hoiavad need kindlalt lahus. Praegu töötavad Nokia ja Ericsson üksteise võidu Jaapani jaoks välja uut väikest, kuni 100 grammi kaaluvat mobiiltelefoni.

Lähitulevikus paneb Ericsson suurt rõhku USA, Venemaa ja SRÜ riikide turule. KL-DI-FT-ÄP

Hetkel kuum