• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  FCM ühineb Koger & Sumbergiga

  Eesti suuruselt kolmas ja viies ehitusfirma loovad ühise kontserni

  Mõlema ettevõtte aktsionärid saavad uue ärinimega liitfirmas võrdse osaluse, ühinemise üksikasjad lubasid firmad teatada tuleval nädalal.
  Liitumises on kokku leppinud Eesti suuruselt viienda ehitusfirma FCMi ning suuruselt kolmanda Kogeri & Sumbergi Grupi suuromanikud ja juhatused. Ühendatud firma juhatuse esimehena jätkab Kogeri & Sumbergi Grupi juhataja Andres Koger ja nõukogu esimehena FCMi nõukogu esimees Tiit Kuuli. FCM ning Kogeri & Sumbergi Grupp plaanivad kutsuda juunis-juulis kokku aktsionäride erakorralise üldkoosoleku, kes ühinemise lõplikult otsustavad.
  Nii Tiit Kuuli kui ka Andres Kogeri sõnul kiidavad aktsionärid ühinemise heaks, sest erinevalt Merko Ehitusega ühineda plaaninud EMVst kuuluvad FCMi ning Kogeri & Sumbergi Grupi pooled aktsiad ühiste huvidega investoritele.
  FCMi suurim aktsionär on firma juhtide AS FCM Grupp, kellele kuulub 61,3 protsenti aktsiatest, Kogeri & Sumbergi Grupi suuremad aktsionärid on Andres Koger, Tarmo Sumberg, Baltic Republic Fund ja Kalle Vigand, kellele kuulub kokku üle 60 protsendi aktsiatest.
  «Eks ta väheke üllatus on, seda asja on vaikselt aetud,» kommenteeris ühinemisteadet EMV nõukogu esimees Jaan Koort. Ehitusturg on jõudnud faasi, kus ühinemised on vajalikud, lisas ta. «Kes on ees, selle võit on suurem,» tähendas Koort.
  Ühinemise poolt räägib tema sõnul suurema firma võimalus anda ehituskonkurssidel garantiisid ja kulude kokkuhoid, mis lubab teha odavamaid pakkumisi.
  «See ühinemine läheb läbi ja sellest võidavad kõik,» kommenteeris Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus.
  Tiit Kuuli ja Andres Kogeri sõnul on spekulatiivne väita, et tekkiva suurfirmaga on plaanis liita ka EMV, mis selgitaks Baltic Republic Fundi esindava Hansa Investmentsi motiivi nurjata EMV ja Merko Ehituse ühinemine.
  «Kõige lähemas tulevikus on see puhttehniliselt võimatu,» kommenteeris Kuuli. «Mis saab aasta-paari pärast, on võimatu prognoosida,» täiendas ta.
  «Nende ühinemine EMVga ei ole võimatu,» märkis Toomas Annus. Igal juhul on selge, et Hansa Investmentsi omanik Joakim Helenius sellest ühinemisest (FCM ning Koger & Sumberg -- ÄP) kasu saab, lisas ta.
  FCMi põhitegevusala on projekteerimis-ehitustöövõtt ja projektijuhtimine, Kogeri & Sumbergi Grupi põhitegevus on ehitus.
  Hoiupanga analüütik Ain Köster ütles, et turul valitseva konkurentsi tõttu on firmadel kasulikum ühineda, sest suurematel firmadel on lihtsam tellimusi saada.
  Hansapanga analüütik Heikki Källu lausus, et kahele firmale tervikuna on ühinemine positiivne ja võimaldab ühinenud firmal töötada efektiivsemalt kui kahel eraldi. Kokku on võimalik hoida ka juhtimiskulude pealt.
  Koger & Sumberg on väljastpoolt Tallinna tulnuna pakkunud oma teenust agressiivselt ja teistest ehitusettevõtetest odavamalt, selline tegutsemisstiil ei saanud lõpmatult kesta, lausus Källu.
  Källu sõnul ei kiirenda ühinemine börsile jõudmist, kuid selle tõenäosus võib suureneda. Investoritele peaks ühinenud firma olema huvipakkuvam, sest tegemist on suurema firmaga, mis lisab likviidsust ka aktsiale, lausus ta.
  Kogeri & Sumbergi Grupp üritas pärast mullusuvist aktsiaemissiooni noteerida aktsia börsil, kuid tookord tulutult.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.