24. mai 1998 kell 22:00

Kraft: saime Daiwa laenust täpset teavet hilja

«Konkreetsetest tingimustest ja konkreetsetest tehingutest saime teada suhteliselt hilja,» ütles Kraft. Ta ütles, et Eesti Pank sai Daiwa laenu tingimustest teada järelevalvelise tegevuse käigus, millesse olid kaasatud nii Hoiupank kui rahvusvahelised institutsioonid.

«Kogu selle probleemistiku üks järeldus on see, et asja asuti lahendama liiga hilja,» ütles Kraft. «Oleks lahendusi välja pakutud varem, oleks varem seda analüüsitud, oleks kogu olukord kujunenud paremaks.»

Kraft tunnistas, et Hoiupanga juhid suutsid Eesti Panga eest peaaegu kuus kuud varjata ühte suuremahulist optsioonitehingut. «On võimalik varjata mingi perioodi, kuid mitte lõpmatult,» ütles Kraft. «Varem või hiljem tulevad probleemid välja.»

Kraft rõhutas vajadust Eesti Panga, Tallinna börsi ja väärtpaberiinspektsiooni koostöös kogu Hoiupanga Daiwa laenu asja väga põhjalikult uurida ja analüüsida, et teha sellest järeldusi. «Ilmselt on auke ka seadustes,» ütles ta. «Teeme vajadusel uude krediidiasutuste seaduse projekti parandusi.»

Hoiupanka ähvardab 225 miljoni krooni suurune nõue, mis võib tekkida, kui panga endine jurist Marcel Vichmann pöördub kohtu poole, et nõuda kompensatsiooni panga tippjuhtidele kuulunud Hoiupanga Töötajate ASi kontolt 6 miljoni Hoiupanga aktsia omastamise eest. Kogu sündmustiku taga on panga nõukogu ja juhatuse teravad vastuolud viimase aasta jooksul.

Hoiupank süüdistab Vichmanni samas ebalojaalsuses ja omakasupüüdlikus tegevuses. BNS

Hetkel kuum