31. mai 1998 kell 22:00

Jaapanis uus tööpuudusrekord

Piisas vaid Venemaa rublal näidata vähimaidki stabiiilsuse taastumise tundemärke, nii pöördus valuutaturgude tähelepanu taas Jaapani poole ning jeen langes uuele tähisele. Eilsetel Aasia turgudel kukkus jeen 139,20 USD/JPYni -- tasemeni, millega kaubeldi viimati 1991. aasta juunis. Hiljem jeen küll kosus kasumivõtmise tulemusena, kuid valuutamaaklerite sõnul on jeeni trend selgelt allapoole. Esialgu pidurdas seda kartus keskpanga interventsiooni ees. Jeenile negatiivne uudis oli aga kuuldus uutest üliõpilasrahutustest Indoneesias ning Jaapani tööpuuduse kasvamine aprillis uue rekordini -- 4,1protsendini, mis oli 0,2% võrra eelmisest tipptasemest (märtsis) kõrgem.

Järjest suuremaks kasvab oht, et Jaapani pank sekkub valuutaturgudele jeeni edasise kiire languse peatamiseks. Analüütikute arvates passitakse sobivat momenti ning arvatavasti üritatakse kaasa haarata ka Saksamaa ja USA keskpangad. Viimase kaasamine ühisüritusse on üpriski tõenäoline, sest sellekohast survet on avaldanud Ühendriikide eksportöörid. Vastav vihje tuli reedel ka Ameerika Ühendriikide suursaadikult Jaapanis, kes väitis, et USA jälgib hoolikalt kaubanduse tasakaalustamatust Jaapaniga.

Sündmused Venemaal ning tuumavõidurelvastumine Hindustani poolsaarel on investorid teinud ettevaatlikuks ning nad tõmbavad oma vahendeid arenevalt turgudelt ära. Samas oli kuulda, et riskialtimad tegutsevad vastupidiselt, võttes positsioone Vene võlakirja- ja aktsiaturul.

Dollari kurss tõusis Ühendriikide turgude avanedes 1,7908 DEMini (14,326 krooni).

Hetkel kuum