2. juuni 1998 kell 22:00

Dollar ründas taas 140 jeeni taset

Dollari kurss jeeni suhtes on viimastel nädalatel psühholoogilisi tasemeid läbinud kiirusega, nagu neid poleks eksisteerinudki. Seni viimane, 140 jeeni piir on aga osutanud tugevamat vastupanu, kui esialgu arvati. Eile tõusis dollar Aasia turgudel jeeni suhtes taas uuele, viimase seitsme aasta kõrgeimale tasemele, kuid see oli ikkagi «vaid» 139,80 jeeni. Jeeni langust takistasid kuulujutud, et seitsme juhtiva tööstusriigi aserahandusministrid võivad järgmisel nädalal Pariisis peale Venemaa finantssituatsiooni ka jeeni langust arutada. Analüütikud on ses suhtes siiski skeptilised, sest on vähetõenäoline, et jeeni osas mingit konsensust saavutatakse. Arvatakse, et jeeni languse peatamise meetodites pole üksmeelt isegi saareriigis endas.

Osalist toetust sai jeen ka Jaapani aserahandusministri Eisuke Sakakibara (oma mõjuvõimu tõttu valuutaturgudele tuntud hüüdnime alla Mr Jeen) optimistlikust kommentaarist riigi majandusliku seisukorra kohta. Ühel sümpoosionil peetud ettekandes teatas ta, et jeeni kiire languse osas jagab tema seisukohti USA kolleeg Lawrence Summers.

Pariisi kohtumisest võib jeenile siiski abi olla. Positiivsed otsused Venemaa kohta nõrgestavad dollarit Saksa marga vastu, mille kaudu võib toetust saada jeen. Kuigi sündmused Venemaal on nõrgestanud marka, on jeen langenud viimase suhtes veidi kiiremini kui dollari suhtes.

Saksa marga suhtes liikus dollar küllaltki kitsastes piirides (1,778--1,783 DEMi), eile õhtuks oli see tõusnud 1,781 margani (14,248 kroonini).

Hetkel kuum