• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Renditehingute õige ja õiglane kajastamine

  Raamatupidamistoim-konna juhend nr 10 hõlmab kõigi rendilepingute kajatamist raamatupidamisarvestuses. Juhendis «Rendiarvestusest» on sätestatud, et renditehingu õige ja õiglane kajastamine raamatupidamisaruandluses ei sõltu rendilepingus toodud definitsioonist, vaid tehingu majanduslikust sisust ehk: kasutusrenti tuleks teatud tingimustel käsitada ja kajastada kapitalirendina ning vastupidi.
  Kui kapitalirent käibemaksuseaduse § 3 lõike 1 alusel on seotud omandiõiguse üleminekuga rendileandjalt rentnikule, siis raamatupidamistoimkonna juhend lähtub rendimõiste määratlemisel raamatupidamise seaduse § 3 toodud vara ja kohustuse mõistetest -- vara on raamatupidamiskohustuslase valduses olevad ressursid ning kohustus raamatupidamiskohustuslase võlg, mis nõuab tulevikus varast loobumist.
  Kui rendileandja juhindub rendilepingu puhul kapitalirendi käsitusest KMS mõistes ning RS § 5 toodud järjepidevuse ja võrreldavuse printsiibist, siis kajastab ja kirjendab ta kasutusrenti kasutusrendina ning võtab varaobjekti arvele oma raamatupidamisbilansis.
  Kui rentnik juhindub sama rendilepingu puhul raamatupidamistoimkonna juhendist nr 10 ning RS § 5 ära toodud olulisuse ja avalikkuse printsiibist, mille kohaselt raamatupidamiskohustuslane on kohustatud aruannetes kajastama kõiki teadaolevaid äririske ja potentsiaalseid võimalusi, siis kajastab ja kirjendab ta kasutusrenti kapitalirendina ja võtab varaobjekti arvele oma raamatupidamisbilansis. Mõistete kooskõlastamatus võimaldab tekkida olukorral, kus ühe rendilepinguga hõlmatud varaobjektil on rendileandja ja rentniku asemel hoopis kaks rendileandjat.
  NB! Kirjeldatud olukord loob eelduse maksuriskiks. Probleem on siin selles, kumb lepingupooltest on kajastanud tehingut õigesti!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.