Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Renditehingute õige ja õiglane kajastamine

  Raamatupidamistoim-konna juhend nr 10 hõlmab kõigi rendilepingute kajatamist raamatupidamisarvestuses. Juhendis «Rendiarvestusest» on sätestatud, et renditehingu õige ja õiglane kajastamine raamatupidamisaruandluses ei sõltu rendilepingus toodud definitsioonist, vaid tehingu majanduslikust sisust ehk: kasutusrenti tuleks teatud tingimustel käsitada ja kajastada kapitalirendina ning vastupidi.
  Kui kapitalirent käibemaksuseaduse § 3 lõike 1 alusel on seotud omandiõiguse üleminekuga rendileandjalt rentnikule, siis raamatupidamistoimkonna juhend lähtub rendimõiste määratlemisel raamatupidamise seaduse § 3 toodud vara ja kohustuse mõistetest -- vara on raamatupidamiskohustuslase valduses olevad ressursid ning kohustus raamatupidamiskohustuslase võlg, mis nõuab tulevikus varast loobumist.
  Kui rendileandja juhindub rendilepingu puhul kapitalirendi käsitusest KMS mõistes ning RS § 5 toodud järjepidevuse ja võrreldavuse printsiibist, siis kajastab ja kirjendab ta kasutusrenti kasutusrendina ning võtab varaobjekti arvele oma raamatupidamisbilansis.
  Kui rentnik juhindub sama rendilepingu puhul raamatupidamistoimkonna juhendist nr 10 ning RS § 5 ära toodud olulisuse ja avalikkuse printsiibist, mille kohaselt raamatupidamiskohustuslane on kohustatud aruannetes kajastama kõiki teadaolevaid äririske ja potentsiaalseid võimalusi, siis kajastab ja kirjendab ta kasutusrenti kapitalirendina ja võtab varaobjekti arvele oma raamatupidamisbilansis. Mõistete kooskõlastamatus võimaldab tekkida olukorral, kus ühe rendilepinguga hõlmatud varaobjektil on rendileandja ja rentniku asemel hoopis kaks rendileandjat.
  NB! Kirjeldatud olukord loob eelduse maksuriskiks. Probleem on siin selles, kumb lepingupooltest on kajastanud tehingut õigesti!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Inglise keskpank kavatseb karmistada krüpovaluuta reegleid
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Raadiohommik: kaosest lennunduses ja suvisest kodukaunistamise hooajast
Suvi on kodukaunistamise ja aianduse tipphoaaeg. Kas koroonaaegne selle valdkonna buum hakkab vähenema? Arutame asja Hortese juhataja Kadri Ulla ja Gardesti juhatuse liikme Kristjan Kalganiga.
Suvi on kodukaunistamise ja aianduse tipphoaaeg. Kas koroonaaegne selle valdkonna buum hakkab vähenema? Arutame asja Hortese juhataja Kadri Ulla ja Gardesti juhatuse liikme Kristjan Kalganiga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.