Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aasia finantskriis Põhja-Ameerikat ei vaeva

  CB värske uuringu kohaselt suureneb USA, Kanada ja Mehhiko sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu kokku 3,5% ja tuleval aastal 2,7%. Eelmisel aastal kasvas nende SKT 4%. CB peaökonomisti Gail Fosleri sõnul püsib Põhja-Ameerika majanduskasv endiselt arenenud riikide tipus ja seda edestab ainult Euroopa oma, mis pärast 1993.--1994. a seisakut on endiselt tõusuteel.
  Aasia finantskriisi otsene mõju USA, Kanada ja Mehhiko majandusele jääb väikeseks, väidab CB uuring. Sest ainult 6% Põhja-Ameerika ekspordist läheb Indoneesiasse, Malaisiasse, Filipiinidele, Taisse ja Koreasse, st riikidesse, kus kriisi tagajärjed on kõige rängemad.
  Kuid Aasia kriisi kaudse mõju eest Põhja-Ameerika ei pääse: kannatada saab nende majanduste dünaamika. Kaudsete mõjudena võib mainida toormete hinna, intresside ja valuutakursside muutumist. Näiteks Kanada ja Mehhiko tulud on juba vähenenud toorme ja nafta hinna alanedes. Samuti on nende riikide valuuta nõrgenenud USA dollari suhtes.
  CB uuringu kohaselt hoiab Põhja-Ameerika head majanduskasvu üleval eelkõige erakordselt heas vormis Ühendriikide majandus, mis on kergitanud dollari kurssi. Tugevnenud dollar toob majandusele palju kasu, kuid sel on ka oma varjuküljed. Tugev dollar kahandab USA firmade tulusid ja suurendab väliskaubandusbilansi puudujääki. Prognoosi kohaselt peaks puudujääk suurenema eelmise aasta 150 mld dollarilt 220 miljardile sel aastal ja 260 miljardile tuleva aasta lõpus. Kaubandusbilansi puudujääk suurendab dollari pakkumist maailmas. Aga edaspidi võib euro tulek vähendada nõudlust dollari järele. Need tegurid võivad hakata dollarit nõrgendama, aga lähitulevikus püsib dollar tugevana, kuningana, ennustab Fosler.
  Tugev dollar ja madalad intressid on suurendanud tarbimisnõudlust Ühendriikides. Sellest tunnevad rõõmu nii Kanada kui ka Mehhiko, sest mõlema riigi ekspordist läheb üle 80% USAsse. Ainuüksi eelmisel aastal kasvas Kanada eksport USAsse 8% ja Mehhiko oma 15%. Ekspordimahu kasvul on suur mõju mõlema riigi majandusele. KL-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Tallinna Sadama kaubamaht vähenes 20%
Tallinna Sadama tegi teises kvartalis suure kasvu reisijate arvus, kuid pandeemia-eelse tasemeni on veel pool teed minna.
Tallinna Sadama tegi teises kvartalis suure kasvu reisijate arvus, kuid pandeemia-eelse tasemeni on veel pool teed minna.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Hinrikuse idufirma kaasas üle 7 miljoni euro
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.