16. juuni 1998 kell 22:00

Aasia finantskriis Põhja-Ameerikat ei vaeva

CB värske uuringu kohaselt suureneb USA, Kanada ja Mehhiko sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu kokku 3,5% ja tuleval aastal 2,7%. Eelmisel aastal kasvas nende SKT 4%. CB peaökonomisti Gail Fosleri sõnul püsib Põhja-Ameerika majanduskasv endiselt arenenud riikide tipus ja seda edestab ainult Euroopa oma, mis pärast 1993.--1994. a seisakut on endiselt tõusuteel.

Aasia finantskriisi otsene mõju USA, Kanada ja Mehhiko majandusele jääb väikeseks, väidab CB uuring. Sest ainult 6% Põhja-Ameerika ekspordist läheb Indoneesiasse, Malaisiasse, Filipiinidele, Taisse ja Koreasse, st riikidesse, kus kriisi tagajärjed on kõige rängemad.

Kuid Aasia kriisi kaudse mõju eest Põhja-Ameerika ei pääse: kannatada saab nende majanduste dünaamika. Kaudsete mõjudena võib mainida toormete hinna, intresside ja valuutakursside muutumist. Näiteks Kanada ja Mehhiko tulud on juba vähenenud toorme ja nafta hinna alanedes. Samuti on nende riikide valuuta nõrgenenud USA dollari suhtes.

CB uuringu kohaselt hoiab Põhja-Ameerika head majanduskasvu üleval eelkõige erakordselt heas vormis Ühendriikide majandus, mis on kergitanud dollari kurssi. Tugevnenud dollar toob majandusele palju kasu, kuid sel on ka oma varjuküljed. Tugev dollar kahandab USA firmade tulusid ja suurendab väliskaubandusbilansi puudujääki. Prognoosi kohaselt peaks puudujääk suurenema eelmise aasta 150 mld dollarilt 220 miljardile sel aastal ja 260 miljardile tuleva aasta lõpus. Kaubandusbilansi puudujääk suurendab dollari pakkumist maailmas. Aga edaspidi võib euro tulek vähendada nõudlust dollari järele. Need tegurid võivad hakata dollarit nõrgendama, aga lähitulevikus püsib dollar tugevana, kuningana, ennustab Fosler.

Tugev dollar ja madalad intressid on suurendanud tarbimisnõudlust Ühendriikides. Sellest tunnevad rõõmu nii Kanada kui ka Mehhiko, sest mõlema riigi ekspordist läheb üle 80% USAsse. Ainuüksi eelmisel aastal kasvas Kanada eksport USAsse 8% ja Mehhiko oma 15%. Ekspordimahu kasvul on suur mõju mõlema riigi majandusele. KL-ÄP

Hetkel kuum