9. august 1998 kell 22:00

Kas Eesti ehitusturul on oodata tagasilööki?

Arvan küll, et natuke raskemad ajad on tulemas. Pankade kriis ja laenude raskus teeb oma töö. Äriprojektid vaadatakse kriitiliselt läbi. Kui vaadata neid elamurajoone ja mis siin kõik kerkib, siis minu meelest pole turusituatsiooni päris õigesti hinnatud.

Hakatakse üle vaatama, mida ja kui palju teha. Ulmeprojektide aeg on möödas. Liitumised juba käivad, aga seni ei ole ükski ehitusfirma veel pankrotti läinud. Arvan, et lähema paari aasta jooksul nii mõnigi läheb.

Ehitusfirmasid on tõesti meeletult palju ja kõigile ei peaks tööd jätkuma. Me oleme kogu aeg seda rääkinud, et büroohoonete kampaania jookseb kinni.

Meie oleme veendunud elamuehituse pooldajad ja eksportehitajad -- Läti, Ukraina, Moskva. Meid see ei kõiguta, mis Eesti ehitusturul toimub.

Kõik oleneb firmade strateegiast -- mis on nende pikaajaline perspektiiv. Tuleb hakata jagama, kes ehitavad lipsuga ja kes ise teevad. Lipsuga ehitajatel läheb raskeks. Projektijuhte ja peatöövõtjaid on üksjagu. Nende vahel on konkurents kõige tihedam. Reaalse töö tegijad hakkavad jõudma esiplaanile.

Raske prognoosida. Põhimõtteliselt võib ta nii olla. Tänavuse aasta alguses väga suurt tagasiminekut ei olnud. Muidu on nii, et esimene kvartal on alati tagasilöök mahtudes. Võib öelda, et 1994. aastast senini on mahud pidevalt samas trendis kasvanud. Aga nii nagu pangadki räägivad majanduskasvu kohta, et kui nüüd kasv natuke aeglasemaks läheb, kas see nüüd siis tagasiminek on?

Teine pool on selles, et see, mis rahaturgudel toimub, mõjutab ka ehitusturgu, sest ehitusturg on väga seotud raha liikumisega.

Võib-olla ta hakkab ajapikku tagasi lööma. Samas kasvutempos, nagu möödunud aastal ja selle aasta alguses oli, võib-olla asjad ei lähe.

Kahtlemata on. Suurtel firmadel, kes ehi- tavad üle Tallinna ulatuvad pilvelõhkujad jne, saab see töö lähiajal otsa. Aga see on nende mure. Väiksemad, kasvõi meie, on spetsialiseerunud rohkem elamuehituse peale. See, mis on toimunud laenuintresside turul, see mõjub teatud aja pärast väga rängalt kogu elamuehitusele. Väiksed firmad on tegelenud palju ka remontidega. Neid hakkab kahtlemata vähem olema. Me tunneme seda juba praegu omal nahal.

Tõenäoliselt püüavad väiksemad nüüd ühineda, otsida suuremate juurest varju või siis spetsialiseeruda kitsalt mingile eritööle, mida ta tõesti hästi teeb, ja leida oma turuni??. Kõigesööjatel väikestel firmadel läheb raskeks ja tõenäoliselt mingi likvideerimislaine tuleb ka. Suvel töid leiab, aga aasta lõpupoole läheb raskeks.

Hetkel kuum