11. august 1998 kell 22:00

Investorid pagevad Vene börsilt

Vene kauplemissüsteemi RTS-indeks langes esmaspäeval madalaimale tasemele alates 1996. aasta 22. maist, mil turud kartsid Boriss Jeltsini allajäämist kommunistide presidendikandidaadile Vladimir Zjuganovile.

Eile seiskus RTSi aktsiatega kauplemine ajutiselt pärast seda, kui indeks oli avanemise järel kukkunud enam kui 7 protsenti. Päeva lõpuks oli indeks langenud 9,11 protsenti esmaspäevase sulgemistasemega võrreldes.

Kursse langetavad nii kodu- kui ka välismaised tegurid. Investorid kardavad, et Vene majandus ei ole küllalt tugev, et Aasia uuele kriisilainele vastu seista.

Kui Hiina peaks devalveerima, laieneks valuutakriis ka Venemaale. Lisaks kasvaks Hiina konkurentsivõime Venemaa arvel. Siseprobleemidest on põhimureks riigi halb finantsseis ning reservatsioonid valitsuse kriisipaketi suhtes.

Rubla nõrgenes eile ning diilerite sõnul suutsid seda toetada vaid keskpanga massiivsed tugiostud. Investorid kardavad, et isegi mitmekümne miljardi dollari suurune rahvusvaheline abipakett ei suuda Venemaad kriisist välja aidata.

«Turg tahab näha reformide konkreetseid tulemusi, sest rahvusvahelise valuutafondi kokkulepe ei ole kõigi hädade lahendus,» ütles MFK Renaissance'i analüütik Petra Vaduva. «Turu suhtumist suudab muuta vaid maksulaekumiste paranemine ja otsustavad reformid,» jätkas ta. Analüütikute sõnul pole enne novembrit-detsembrit turul meelemuutust oodata. REUTERS-DI-BNS-ÄP

Hetkel kuum