13. august 1998 kell 22:00

HK Ruokatalo rikub rahvusvahelist tava

Arenenud riikide, sh Soome seadused ning rahvusvaheline tava näevad ette, et juhul, kui ettevõte ostab avalikust ettevõttest teatud osaluse, tuleb teha avalik pakkumus kõigile aktsionäridele sama hinnaga.

Anu Saarinen Helsingi väärtpaberibörsi firmaafääride osakonnast ütles, et Soomes kehtib väärtpaberituru akt, milles seisab, et kui firma ostab börsiettevõttest kaks kolmandikku või rohkem, peab ta ostma sama hinnaga välja ka teised aktsiad.

Helsingi börsi turgude osakonna asepresidendi Vesa Saarineni sõnul on väärtpaberituru akt väga kasulik väikeinvestorite kaitsmisel, kuid kuna Eesti seadustes pole klauslit väikeinvestori kaitse kohta sel viisil, on HK Ruokatalo tehing vastuvõetav.

HK Ruokatalo ostis 80% osaluse Rakvere lihakombinaadist turuhinnast kaks korda kallimalt. «Oleks normaalne, et kõigil investoreil oleks võrdsed võimalused,» nentis Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Tõnu Pekk. Tema sõnul ei saa samas HK Ruokatalole midagi ette heita, sest paljudes väikeinvestorite kaitsesüsteemiga riikides püsivad ettevõtted börsiettevõtte osaluse ostu puhul teatud künnise piires või ostetakse osalus teiste firmade kaudu.

«Meie regulatsioonides on auk sees,» tõdes Tõnu Pekk. Tema sõnul on kindlasti võimalik teha börsisisene regulatsioon, sest seaduse tegemine võtab kaua aega.

Börsi tegevdirektori kohusetäitja Rain Semperi väitel on kavas börsi reglementi täiendada Eesti väärtpaberiturul toimivate nn heade tavade peatükiga, mille üheks osaks oleks ka avalikus ettevõttes osaluse omandamise reeglid.

«Nimetatud tavad ei saa olla siduvad börsiga lepingulist suhet mitte omavatele juriidilistele isikutele, kuid peaksid turul tegutsevaid investoreid suunama vastu võtma otsuseid, mis oleks kooskõlas kohaliku hea tavaga,» nentis ta. Semperi sõnul oleks lõppeesmärgiks väikeinvestorite kaitse sisseviimine vastavasse seadusesse.

«HK Ruokatalo ei saa hukka mõista, kui riigi seadused ei näe ette, et nad peaksid ka väikeinvestoritele tegema pakkumuse samadel tingimustel,» nentis Semper.

HK Ruokatalo tegevdirektor Simo Palokangas ütles BNSile, et pärast 75% Rakvere lihakombinaadi aktsiate ostu said nad Tallinna börsilt loa jätkata börsiettevõttena ka 80% osaluse juures. «Seejärel ostis HK Ruokatalo Epeksilt ja Talinvestilt veel 5% aktsiaid ning rohkem pole meil plaanis oma osalust ettevõttes suurendada,» rääkis Palokangas uudisteagentuurile.

Börsireglement siiski nõuab, et noteeritava firma aktsiaist peab olema 25% avalikkuse käes, kuid börs lubas 4. augustil jätkata Rakvere lihakombinaadil kuni tuleva aasta juuli lõpuni börsiettevõttena.

Hetkel kuum