Kasutatud GSMi ost ei pruugi olla riskantne

14. august 1998, 00:00

On võimatu täpselt hinnata, kui palju raha tegelikult Eestis n-ö mustas mobiiliäris liigub -- hinnangute järgi igal aastal paarikümne miljoni krooni ringis.

Rootsis sulgus kord ühe operaatori võrgus üheaegselt 2000 mobiiltelefoni, mis olid mustal teel töökorda saadud. Telefonide omanikud kandsid aparaadi ostusumma ulatuses kahju. Ka Eestis on taolisi libatelefone müügil, viimane näide on Leedust toodud Nokia 3110 aparaadid, mis olid ühe operaatori võrgu piirangust mehaanilisel teel vabastatud.

Kuna NMT-süsteemis töötavaid aparaate müüakse Eestis vähe, keskendume eelkõige GSM-tüüpi telefonidele, mis on tehniliselt turvalisemad -- neid on peaaegu võimatu pealt kuulata. Samuti on nullilähedane võimalus rääkida sidepiraadina teise GSM-telefoni arvel.

Kasutatud mobiiltelefoni ostmisega kaasneb loomulikult teatud rahaline võit, mis poehindadega võrreldes kõigub olenevalt valmistajast ja mudelist 1000-2000 krooni vahel. Samas eksisteerib ka risk, mille määrab suuresti mobiiltelefoni müüja tüüp. Mobiili võib hankida tuttavalt või Kuldse Börsi ja Soovi kaudu. Samuti on võimalus osta kasutatud telefon volitatud edasimüüjatelt, kes uusi telefone müües vanu kokku ostavad ja edasi müüvad. Need telefonid on ekspertide poolt juba kontrollitud ja ostes saab kaasa poet?eki.

Tuttavalt ostes on pettasaamise risk väiksem: alati jääb võimalus mittekorras telefon tagastada. Olukord on aga teistsugune, kui osta telefon lehe kaudu inimeselt, keda tulevikus ei pruugi enam kohata.

Ka lehemüüjaid on mitut tüüpi. Suurema osa neist saab klassifitseerida järgmiselt:

 • telefoniomanikud, kes on oma aparaadi kunagi poest ostnud ning neil on ka sellekohased dokumendid ette näidata. Eriti hea on, kui garantiiaeg veel kestab;
 • telefoniomanikud, kes on mobiilse sidevahendi hankinud käest-kätte ostes, kuid soovivad selle maha müüa. Tavaliselt nendel telefonidel garantii- ning ostudokumente ei ole;
 • telefoniomanikud ehk diilerid, kes kasutatud telefone vahendavad neid odavama hinnaga ostes ja hiljem kallimalt maha müües.
 • Taolised «ärimehed» jagunevad veel omakorda diileriteks, kes müüvad «puhtaid» ehk mittevarastatud ja mittetöödeldud telefone, ja nendeks, kes müüvad nii varastatud kui ka töödeldud aparaate.

  Ei ole küll võimalik selget vahet teha tavamüüjatel ja diileritel, kuid lehe kaudu telefoni ostes tasuks pilk üle lasta ka mobiilide osturubriigist -- enamik seal leiduvatest numbritest kuulub vahendajatele.

  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34

  Raadio ettevõtlikule inimesele

  Hetkel eetris Hetkel eetris

  Äripäeva raadio viimased saated

  Kõiki viimased raadio saated
  Otsi:

  Ava täpsem otsing