Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kasutatud GSMi ost ei pruugi olla riskantne

  On võimatu täpselt hinnata, kui palju raha tegelikult Eestis n-ö mustas mobiiliäris liigub -- hinnangute järgi igal aastal paarikümne miljoni krooni ringis.
  Rootsis sulgus kord ühe operaatori võrgus üheaegselt 2000 mobiiltelefoni, mis olid mustal teel töökorda saadud. Telefonide omanikud kandsid aparaadi ostusumma ulatuses kahju. Ka Eestis on taolisi libatelefone müügil, viimane näide on Leedust toodud Nokia 3110 aparaadid, mis olid ühe operaatori võrgu piirangust mehaanilisel teel vabastatud.
  Kuna NMT-süsteemis töötavaid aparaate müüakse Eestis vähe, keskendume eelkõige GSM-tüüpi telefonidele, mis on tehniliselt turvalisemad -- neid on peaaegu võimatu pealt kuulata. Samuti on nullilähedane võimalus rääkida sidepiraadina teise GSM-telefoni arvel.
  Kasutatud mobiiltelefoni ostmisega kaasneb loomulikult teatud rahaline võit, mis poehindadega võrreldes kõigub olenevalt valmistajast ja mudelist 1000-2000 krooni vahel. Samas eksisteerib ka risk, mille määrab suuresti mobiiltelefoni müüja tüüp. Mobiili võib hankida tuttavalt või Kuldse Börsi ja Soovi kaudu. Samuti on võimalus osta kasutatud telefon volitatud edasimüüjatelt, kes uusi telefone müües vanu kokku ostavad ja edasi müüvad. Need telefonid on ekspertide poolt juba kontrollitud ja ostes saab kaasa poet?eki.
  Tuttavalt ostes on pettasaamise risk väiksem: alati jääb võimalus mittekorras telefon tagastada. Olukord on aga teistsugune, kui osta telefon lehe kaudu inimeselt, keda tulevikus ei pruugi enam kohata.
  Ka lehemüüjaid on mitut tüüpi. Suurema osa neist saab klassifitseerida järgmiselt:
  - telefoniomanikud, kes on oma aparaadi kunagi poest ostnud ning neil on ka sellekohased dokumendid ette näidata. Eriti hea on, kui garantiiaeg veel kestab;
  - telefoniomanikud, kes on mobiilse sidevahendi hankinud käest-kätte ostes, kuid soovivad selle maha müüa. Tavaliselt nendel telefonidel garantii- ning ostudokumente ei ole;
  - telefoniomanikud ehk diilerid, kes kasutatud telefone vahendavad neid odavama hinnaga ostes ja hiljem kallimalt maha müües.
  Taolised «ärimehed» jagunevad veel omakorda diileriteks, kes müüvad «puhtaid» ehk mittevarastatud ja mittetöödeldud telefone, ja nendeks, kes müüvad nii varastatud kui ka töödeldud aparaate.
  Ei ole küll võimalik selget vahet teha tavamüüjatel ja diileritel, kuid lehe kaudu telefoni ostes tasuks pilk üle lasta ka mobiilide osturubriigist -- enamik seal leiduvatest numbritest kuulub vahendajatele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.