Hinnaskaala
- eelroad 4--32 kr
- põhiroad 21--89 kr
- alkoholivabad joogid alates 10 kr
- alkohoolsed joogid alates 30 kr
Linnakodanike Kelder, mida külastasime Handelsbanken Aktorise tegevjuhi Ruth Laatrega, asub Tallinna vanalinna südames Gnoomi restorani avaral keldrikorrusel. See on koht, kuhu tasub tulla sõpradega pärast tööd vestlema. Kõhutäitmisele külaline siin rõhku ei paneks.
Hetkel kuum
7 kontrollküsimust: kas käitud ettevõtjana õigesti?
Linnakodanike Keldris on kolm pastelsetes toonides eriilmelist saali. Ühele seltskonnale mõeldud privaatne saal asub kohe sissekäigu juures. Valime baariletiga ruumi, kus laudu katavad punaseruudulised laudlinad ja seinu ehivad fotod sajandi esimestest kümnenditest. Siiski ei loo see külalise arvates meeleolu. Tagasihoidliku interjööriga ruumid on puhtad. Ventilatsioon tundub vähemalt päeval hea, sest õhk on värske.
Ruth Laatre hindab toiduvaliku mõistlikuks, sest tegemist on eelkõige õllejoomise kohaga, mitte restoraniga. Grillivariandis leidub kala, looma- ja kanaliha, ei puudu ka õlle- ja Jahimehe vorstikesed (51 kr). Rõõmsa üllatusena tõdeb lõunakülaline hapukoore ja võiga pakutavate pelmeenide (31 kr) olemasolu. Kui õllevalik ületab ootused, siis väiksest veinisortimendist ei oskaks külaline ühtegi soovitada. Paljulubav on ka õlleampsude osa, mis sisaldab singi-pipra küpsist (6 kr) ja soolaube (14 kr).
Esitame tellimuse ettekandjale, kellel Ruth Laatre soovitaks tulevikus olla veidi rõõmsameelsem ja joogivalikuga rohkem kursis. Mina tellin algatuseks kuumad küüslaugu-juustuleivad (13 kr) ja külaline tomati-küüslaugu püreesupi (21 kr), mis peaks ettekandja sõnul küllaltki küüslaugune olema. Joogiks valime Slovakkia heleda Premiumi õlle (30 kr). Saades teada, et Rüütliroog mädarõikakastmega (53 kr) on külmtoit, langeb Ruth Laatre valik grillhärjafileele (75 kr). Mina võtan tulise liha vardas, mille nimetus peaks teenindaja sõnul vihjama nii kõrgele temperatuurile kui vürtsikusele.
Õlled jõuavad lauda eri ajal, nagu ka eelroad. Juustu-küüslauguleivad tähendavad kolme poolikut leivakääru, millel on nii juustu kui krõmpsuv küüslauk. Suppi oodates leiba näksides tõdeme, et need on suhteliselt jahedad ja maitselt elutud. Peagi saabub Ruth Laatre ootustes meeldivaid maitseelamusi pakkuv tomatisupp. Paraku on külaline sunnitud pettuma ja soovitama neile, kes just Linnakodanike Keldris sooviksid oma esimest tomatisupielamust saada, jätta kontsentraadimaitseline tuim supp tellimata.
Põhiroad serveeritakse friikartuliga ja täpselt ühesuguse suuretükilise kapsa-kurgisalatiga, mida Ruth Laatre hindab kiirtoidule kohaseks. Liha on see-eest maitsev, ehkki tuliseks lihaks tituleeritu võiks kanda hoopis maheda pipraga üle puistatud liha nime. Kõhu saab siiski täis. Jääb ülegi.
Tavalist lahjemat laadi koorekohvi (10 kr) lonksates ning hinna-kvaliteedi suhte üle arutledes ja kogemusi Tallinna teistest söögikohtadest meenutades jõuame järeldusele, et 70--80 krooni eest peaks märksa esinduslikuma prae saama. Lihtsalt õlut juua võib siin aga teinegi kord.