Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arno Kaseniidu ohtlik pretsedent

  Tahan tõestada, et ma pole suli, kelleks mind võib-olla peetakse, põhjendas üle-eelmisel nädalal Äripäevas värskelt farmaatsiatehase juhatuse esimeheks valitud Arno Kaseniit. Mees, kes mõisteti 1995. a märtsis neljaks aastaks rootsi kardinate taha Otepää Ühispangast sadade tuhandete kroonide riisumise eest.
  Võib ju nentida, et mis seal imelikku, kui üks võimekas ja vastava hariduse saanud inimene asub juhtima Eesti börsil noteeritud avalikku ettevõtet. Kahjuks ei tunne ma Kaseniitu isiklikult ja seetõttu ei söanda kahelda tema võimekuses töötada tippjuhina. Küll aga julgen kahelda selles, kas Kaseniidu farmaatsiatehase juhiks asumine tuleb kasuks ettevõtte või ka Eesti ettevõtluse mainele.
  Arno Kaseniidu kõrgelennuline comeback Eesti ettevõtluse tippjuhtide sekka on tähelepanuväärne aja märk. Kui seni on mitmed seaduste või ärieetika vastu patustanud leidnud kaitsva tiiva riigi näol (drastilisim näide on eksmaapankur Malle Eenmaa), siis nüüd on esimest korda oma mantlihõlma pakkunud eraettevõtlus. Metafoori laiendades ei anna erafirma Kaseniidu õlgadele mitte lotendavat keepi, vaid siidvoodriga Hugo Bossi mantli. Kui riigitööle läinute paturegistri üle võib veel vaielda, kohus pole veel otsust teinud, siis Kaseniidu puhul pole enam midagi arutleda: otsus on langetatud ning mees ametlikult seaduserikkujaks tunnistatud.
  Kas võtta inimeselt, kes on eksinud, võimalus end teostada? Kindlasti mitte, inimesele tuleb anda teine võimalus. Sest käsi südamele, igaüks meist on vähemalt korra elus eksinud, vahe on eksimuste laadis ja ulatuses. Ka Kaseniitu ei saa mutta trampida, võimalus end teostada ja hüvitada oma eksimus peab olema ka temale avatud.
  On aga ülikahtlane, kas see second chance Otepääl klientide kroone oma tasku kühveldanud ekspankurile peaks tulema börsil noteeritud ettevõtte tippjuhina, kes majandab ka väikeaktsionäride rahaga. Samalaadse rikkumise eest USAs oleks Kaseniit tõenäoliselt saanud lisaks vanglakaristusele keelu töötada teatud arv aastaid panga ja/või avaliku ettevõtte juhtkonnas. Midagi on siiski mäda Eesti ettevõtluse ärieetikas, farmaatsiatehase juhi valikut ei saa põhjendada ainult spetsialistide vähesusega Eestis.
  Kaseniidu karjäär on tähelepanuväärne ka ettevõtlusele kaugemalt vaadates. Kuidas suhtuvad nüüd Eesti ettevõtete juhtidesse välisinvestorid, kes otsivad oma rahale kohalikke juhtijaid? Kardan küll, et kriminaalse minevikuga mehe valimine börsiettevõtte juhiks võib välisrahale mõjuda samamoodi kui sõnnikuhais urbaniseerunud pedandile. Seda eriti Eesti ärikliima tänases seisus, kus seni avatuimas majandussektoris panganduses kukub pettusekahtlustusega tipptöötajaid nagu ussitanud õunu sügisel.
  Ettevõtluses ei ole kahjuks nii, et inimese eksimuse määr ja selle hüvitamise aeg oleneb vaid tema südametunnistusest, st kui ta on iseendaga rahu teinud, on kõik korras. Paraku kipuvad võimalikud äripartnerid hindama juhi usaldusväärsust rohkem ühiskonna moraalinormide järgi. Ning Kaseniidu tippjuhiks saamine farmaatsiatehase ja ka Eesti ettevõtluse usaldusväärsust kindlasti ei parandanud.
  Raimo Ülavere on Äripäeva uudistetoimetaja
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Euro langes dollari suhtes 20 aasta madalaimale tasemele
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.