Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas selline salatsemine on õigustatud?

  Raske öelda, see tuleneb valitsuse poolt paika pandud erastamise ja restruktureerimise kavast, kus konkursi tingimused, kaasa arvatud avalikustamine, otsustab teede- ja sideminister. Tema saab vastata, kas tingimused nägid ette omanike salastamist ja kui kaua või mitte. Õiguslikult oleks vastus selline.
  Mina näen probleemi muus: nimetatud kava näeb ette erastamise delegeerimise ettevõttele, antud juhul raudteele endale, kusjuures otsuse tegemine on üldkoosoleku pädevuses ja selleks üldkoosolekuks on teede- ja sideminister. See on teatud tagasiminek perestroika aega, kus ettevõtte juhid valmistasid ette ka sarnaseid skeeme, kus endal olid paremad positsioonid.
  Siin lisandub veel teinegi teoreetiline probleem. Nimelt ei viida reforme läbi ettevõtte, vaid riigi huvides, kuid ettevõtte üldkoosolek peab äriseaduse järgi esindama just ettevõtte majandushuve. Need ei ole kaks täpselt sama asja. Valitsuse kavaga on infrastruktuuriobjektide erastamisse programmeeritud konflikt. Vähemalt teoreetiliselt on nii otsustajad kui uued omanikud keerulises olukorras -- kelle huvides tehakse otsus: ettevõtte või riigi üldisemates huvides.
  Ma ei tea, võib-olla et isegi ei ole, aga see on ehk rohkem läbirääkimiste küsimus. Loomulikult ei saa selliseid asju kaua saladuskatte all hoida, küsimus on pigem ajas. Meil olid ees ainult kirjalikud pakkumised. Praegu vaadatigi lihtsalt pakkumisi ja selle külje pealt, kelle oma on rahaliselt kõige parem. Konkursi võitnud pakkumusel seisis OÜ Fraser Group ja firma poolt oli alla kirjutanud juhataja Henn Ruubel, kelle nimi on ajakirjandusest läbi käinud.
  Konkursi viis läbi teede- ja sideministeerium seetõttu, et nii näeb ette valitsuse erastamiskava. Kogu Eesti Raudtee temaatika -- ümberkorraldused, erastamine jm -- käib läbi ministeeriumi, mitte läbi erastamisagentuuri.
  Konkursitingimused nägid ette omaniku väljatoomise. OÜ Fraser omanikuna oli märgitud EstIB 100%. Konkursil osalesid juriidilised, mitte füüsilised isikud. Meil ei ole teada, kes on firma füüsilisest isikust omanikud. Meie eesmärk oli leida võimalikult suurem investeering. Komisjon valis välja parima pakkumise teinud juriidilise isiku. Täpsemate läbirääkimiste käigus võib selguda ka OÜ Fraser omanikering.
  Ma arvan, et nii strateegilise valdkonna nagu raudtee puhul pole salastamine mitte mingil juhul õigustatud. Nii võib juhtuda, et ühel heal päeval tehakse infrastruktuuri ettevõtete peale kontsessioonileping. See on sama hea kui erastamine, ent tavaliselt ei võeta sellistel puhkudel arvesse riigi huve.
  Erastamata on sadamad, raudtee kaubaveod jms. Kui raudteega toimetab mingisugune firma, kelle omanik on mingeid kanaleid pidi Eestile mitte eriti sõbraliku poole peal, siis ühel heal päeval võib see meile kahju tuua.
 • Hetkel kuum
Peeter Tammistu: ja siis ma mõtlen – kuidas leida küsimused õigetele vastustele
Auto on vaid päästepaat üldises liikluskorraldamatuses, kirjutab Peeter Tammistu arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Auto on vaid päästepaat üldises liikluskorraldamatuses, kirjutab Peeter Tammistu arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
USA indeksid langesid, samal ajal kui võlakirjade tootlus ja kuld tõusid
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid teisipäeval madalamal, samal ajal kui riigivõlakirjade tootlus ja kuld tõusid, kuna investorid muretsesid, et Föderaalreserv hoiab intressimäärad pikemalt kõrgemal.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid teisipäeval madalamal, samal ajal kui riigivõlakirjade tootlus ja kuld tõusid, kuna investorid muretsesid, et Föderaalreserv hoiab intressimäärad pikemalt kõrgemal.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Tööst ilma jääv Sutter: mõtteid on, aga enne septembrit ei tee ma midagi
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Kallas Politico süüdistustest: ilmselgelt oleme kellegi varbale astunud "Otsitakse kohti, kuidas meid paika panna."
Peaministri Kaja Kallase sõnul soovib osa Euroopa riike lihtsalt Eestile ära panna ja sellepärast ilmuski täna väljaandes Politico etteheitev artikkel, justkui kasutaks Eesti ära Euroopa rahurahastuse süsteemi.
Peaministri Kaja Kallase sõnul soovib osa Euroopa riike lihtsalt Eestile ära panna ja sellepärast ilmuski täna väljaandes Politico etteheitev artikkel, justkui kasutaks Eesti ära Euroopa rahurahastuse süsteemi.
Raadiohommikus: rakettidest bumerangideni
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis tuleb juttu teisipäeval ilmunud Politico artiklist, mis rääkis sellest, kuidas Euroopa diplomaate nörritab mõne riigi, aga ennekõike Eesti viis üritada Ukrainale antud relvaabi eest uute relvade väärtuses raha sisse kasseerida. Artikkel sai siinmail palju vastukaja ning kritiseeriti, et anonüümsete allikate jutt sisaldab mitut otsest valeväidet.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis tuleb juttu teisipäeval ilmunud Politico artiklist, mis rääkis sellest, kuidas Euroopa diplomaate nörritab mõne riigi, aga ennekõike Eesti viis üritada Ukrainale antud relvaabi eest uute relvade väärtuses raha sisse kasseerida. Artikkel sai siinmail palju vastukaja ning kritiseeriti, et anonüümsete allikate jutt sisaldab mitut otsest valeväidet.
Suurkoondamine väikelinnas: betoonitehas sulgeb tootmise, kaovad kümned töökohad
Eestis kahes kohas tootev E-Betoonelement sulgeb uute projektide vähesuse tõttu oma Tamsalu tehase, koondades tootmise Harjumaale Harkusse, töö kaotab kokku 75 inimest.
Eestis kahes kohas tootev E-Betoonelement sulgeb uute projektide vähesuse tõttu oma Tamsalu tehase, koondades tootmise Harjumaale Harkusse, töö kaotab kokku 75 inimest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.