• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Julge kaabliprojekt

  Eesti Energia üllatas avalikkust teatega, et nelja partneriga on alla kirjutatud Eesti ja Soome vahelise merealuse kõrgepingekaabli rajamise kavatsuste lepingule. Kaabel võimaldaks aastast 2001 müüa elektrit Põhjamaadesse.
  Olgugi et sarnase projekti ümber on arutelud käinud juba aastaid, tuli leping ootamatult. Olid ju senised uuringud näidanud, et Eesti--Soome kaablil ei ole majanduslikku põhjendust. Tõenäoliselt muutus projekti teostumine reaalsemaks ühe osaleja, ABB olulise hinnaalandusega seadmete tarnimisel.
  Skeptikuid jätkub sellegipoolest ka tänasesse päeva. Seda julgemaks võib Okki juhitava ettevõtte sammu pidada. Seni küllalt aeglaselt arenenud energeetikakolossis on käinud korralik sähvatus. Hiigelprojekti üks pluss on selles, et kaabli käikulaskmisega kaoks Eesti elektritootmises monopol ja hinnatõus pidurduks. Kui edukas suudab Eesti Energia olla ekspordil Soome, näitab aeg. Vajab ju see sadasid miljoneid kroone investeeringuid elektrijaamade puhastusseadmetesse. Samas on Okk öelnud, et kaabli valmimisel on eksporditav elekter juba toodetud ELi nõuetele vastavalt.
  Igal juhul kannab kaabel integratsiooni, reservi ja julgeoleku ülesandeid. Eesti on liiga kaua sõltunud Venemaa loodepiirkonna energiasüsteemist.
  Samuti peaks kaabli rajamine tõstma erastatavate elektrijaamade väärtust. Suureneb ju turg esialgsetel hinnangutel ligi 15% ja seega on tasuvam majandada nii elektrijaamasid kui -võrkusid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.