• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Taani kavandab energiareformi

  Sel sügisel tutvustamisele tulevat energiareformi töötatakse välja keskkonnaminister Svend Aukeni juhtimisel. Eesmärgiks on energiatootmisel üle minna traditsiooniliselt söelt keskkonnasõbralikumatele energiaallikatele.
  Taani energiajuhatuse ettepaneku kohaselt peaks energiatootjatele jääma õigus võtta tasu üksnes jooksvate kulude, st eeskätt kütuse eest. Püsikulude, näiteks amortisatsiooni eest nad tasu võtta ei tohi. Sel moel tagatakse suhteliselt madal elektri tootmise hind, samal ajal kui vanad söel töötavad jõujaamad kaotavad rentaablust. Seejärel lisatakse elektri hinnale maks, mida kasutatakse näiteks tuuleenergiasse investeerimiseks.
  Taani energiajuhatus väidab, et hinna reguleerimist ja turgu annab omavahel hästi ühendada. «Muidugi osaleb Taani elektriturul, kuid meie ettepaneku eesmärk on kaitsta Taani tarbijat. Kui turuhind elektribörsil on madal, siis võib Taani elektrit importida, aga kui turuhind on kõrge, siis on Taanis elektri saamine tagatud garanteeritud hinnaga,» ütles energiajuhatuse asedirektor Knud Pedersen.
  Taani söel töötavates jõujaamades on jooksvad kulud 20--24 Eesti senti kilovatt-tunni kohta, Oslo elektribörsil oli sularahahind tänavuse vihmase suve lõpul 3,77 senti.
  Praegu toodetakse Taani elektrist 80 protsenti söe abil. DI-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Euroopa kiireima kasvuga majandust kimbutavad vanad mured
Kuigi analüütikud ootasid kolmanda kvartali sisemajanduse koguprodukti (SKP) aastakasvuks kahekohalist numbrit, on Eesti 8,6protsendine majanduskasv seni avaldatud andmete põhjal Euroopa kiireim. Sarnaselt muu maailmaga veab Eesti majandust tugev nõudlus, kuid hoogsamat kasvu pärsivad tööjõunappus, inflatsioon ja viiruse uus tüvi.
Kuigi analüütikud ootasid kolmanda kvartali sisemajanduse koguprodukti (SKP) aastakasvuks kahekohalist numbrit, on Eesti 8,6protsendine majanduskasv seni avaldatud andmete põhjal Euroopa kiireim. Sarnaselt muu maailmaga veab Eesti majandust tugev nõudlus, kuid hoogsamat kasvu pärsivad tööjõunappus, inflatsioon ja viiruse uus tüvi.