17. september 1998 kell 22:00

Neste süüdistab Leks Kindlustust venitamises

ASil Õliekspress on Nestelt ostetud kütuse eest tasumata 8 mln krooni, tehinguid on garanteerinud Leks Kindlustus. Sellel suvel hakkas Neste nõudma, et Õliekspress tasuks ostetud kütuse ja õlide eest jooksva võla.

«Õliekspressi seisukoht oli lihtne, tunnistasid võlga, aga leidsid, et las maksab kindlustus,» nentis Neste Eesti finantsdirektor Indrek Kaju. Seetõttu lõpetas Neste augustis lepingu Õliekspressiga, olles eelnevalt esitanud nõude Õliekspressile garantiikindlustuse väljastanud Leks Kindlustusele.

«Leks üritas algul tolmu keerutada, et kas on kindlustusjuhtum või ei ole, mida käsitleme venitamisena,» ütles Nestet esindav vandeadvokaadi abi Sanjay Jaanus Mody.

Seepeale esitas Neste 10. augustil kohtule hagi 8 mln krooni tasumise kohta nii Õliekspressi kui Leksi vastu, taotledes samas Leksi ja Õliekspressi arvete ning bensiinijaamade arestimist, mida kohus ka esialgu tegi, tühistades Leksi arvete arestimise määruse mõne päeva pärast.

Alles arvete arestimise järel tunnistas Leks nõuet, makstes aga kogusummast vaid kaks miljonit krooni ja teatades, et kaaskindlustuslepingu kohaselt on Leksi vastutus koos kevadel ühendatud ETAS Kindlustusega veerand kogu nõudest, rääkis Indrek Kaju.

Neste kuulis eelmisel sügisel sõlmitud kaaskindlustuse lepingust esimest korda alles selle aasta augustis, mistõttu on kahtlus, et tegemist on kindlustusfirmade kokkuleppega tagantjärele, kommenteeris Kaju.

Nõue on alusetu, sest kaaskindlustusega endale võetud kohustus 2 miljonit krooni on tasutud, vastas Leks Kindlustuse juhatuse esimees Raul Kastan. Ta märkis, et 2 miljoni kroonise hüvitise maksmisega viivitamise põhjus on asjaolude selgitamine, mis nõuab aega, et veenduda Õliekspressi makseraskustes. Kui saime kinnituse, maksime kohe oma osa välja, lisas ta.

«Ma imestan, et Neste tunnistas Õliekspressi esitatud kindlustuspoliisi, tundmata huvi lepingu enda vastu,» lisas ta.

Kastani kinnitusel on teavitamise kohustus Nestega lepingu sõlminud Õliekspressil ja tema teada oli Neste sellest ka õigel ajal informeeritud.

Õliekspressi tegevdirektor Elar Sarapuu ütles, et ei tea, kas Nestele teatati kaaskindlustuse lepingust. «Mingit maksejõuetust ei ole ja maksame loomulikult kõik ära, kui tuleb tähtaeg,» kinnitas ta.

Sarapuu väitel on Neste pööranud nõude põhjendamatult täitmisele, sest Neste ühepoolselt katkestatud leping Õliekspressiga kehtib selle kuu lõpuni.

Hetkel kuum